La CUP manté el seu rebuig a investir Artur Mas president català per evitar "retalladors i corruptes", en al·lusió a CDC, i perquè seria un "flac favor" al procés secessionista, a l'hora que descarta a curt termini una declaració unilateral d'independència (DUI) després de la derrota en el "plebiscit".

"És injust per a tota la gent que s'ha expressat en termes clarament independentistes parlar només de si Mas ha de ser el president", va afirmar ahir el número u de la CUP, Antonio Baños, en una roda de premsa de valoració dels resultats del 27-S. Baños també va reconèixer que els independentistes "no han guanyat el plebiscit" que plantejaven per a les eleccions de diumenge i per això descarta per ara una declaració unilateral d'independència, cosa que el partit defensava sempre que hi hagués una victòria independentista en vots i escons.

Baños admet que "no s'ha guanyat el plebiscit, però sí que hi ha un vot independentista majoritari", i assegura que "cal recordar el cas de Catalunya Sí que es Pot, que porten el dret a decidir i el procés constituent en el seu programa". El número u de la CUP admet que "sense un mandat clar hi ha coses que no es poden fer i ara queden coses igual de trencadores, com posar en marxa un procés de transformació constituent", cosa per a la qual va dir comptar amb Catalunya Sí que es pot. Segons fonts de la CUP consultades per Efe, aquest procés constituent no inclouria una declaració unilateral d'independència i, per tant, el camí cap a una hipotètica secessió seria més lent que allò inicialment plantejat en els programes dels partits partidaris de la separació d'Espanya.

La número dos del partit, la sallentina Anna Gabriel, va assegurar que l'acord entre CDC i ERC perquè Mas renovi com a president de la Generalitat "no obliga la CUP" i va avisar que "el procés no és una persona". "No som fetitxistes d'Artur Mas", va dir Gabriel, que va demanar que qui lideri un eventual procés secessionista ha de ser algú "que no tingui res a veure amb etapes anteriors, amb les retallades, la corrupció i les privatitzacions". "No ha canviat res de la campanya. No investirem Mas, perquè el procés no és ell", va insistir Gabriel. La CUP advoca per una persona de "consens" al capdavant de la Generalitat.