La CUP considera que amb els resultats obtinguts pels partits independentistes el procés "tira cap endavant", però avisa Artur Mas que els resultats també posen de manifest que "ningú és imprescindible" i que tots són "necessaris" en la nova etapa que s'inicia.

El candidat Antonio Baños i la número dos de la llista, la sallentina Anna Gabriel, van comparèixer a l'escenari del Casino de l'Aliança del Poblenou per celebrar els resultats obtinguts per la formació, que passa de tres a deu diputats, de 126.435 sufragis de les eleccions anteriors als més de 328.000 d'ahir.

Acompanyats per unes 400 persones, entre crits d'independència i contra el capitalisme, Baños i Gabriel van afirmar que era la nit en la qual "tot comença", s'expedeix "el certificat de defunció de l'autonomisme", i neix la "República Catalana".

El candidat independentista de l'esquerra radical va assegurar que la "victòria del feminisme, la unitat popular i l'anticapitalisme marca que els resultats tinguin conseqüències polítiques i jurídiques immediates", de manera que "la legalitat espanyola ha de ser desobeïda demà mateix".

"La desobediència era la independència, queda clar, i així ho deixarem clar a tothom. Els primers i irrenunciables punts de la CUP són la desobediència a les lleis injustes i després, irrenunciable i ineludible, un pla de xoc social, de rescat ciutadà", va apuntar.

Segons el seu parer, s'inicia un "procés constituent no subordinat, popular, que apel·la a una immensa majoria de vots, contraris a l'statu quo actual, que ens ha oprimit des de la mort del dictador".

Per al candidat independentista, "s'enterra definitivament la transició borbònica" i davant els ulls del món "diem a l'Estat que som molts, més, tossuts i determinants i que no tenim por". "A partir d'avui no ens maneu, ens governeu. Visca la República Catalana", va pronunciar, referint-se als mandataris de l'Estat.

Baños va opinar, també, que "ens hem fet dignes de Catalunya, de la nostra gent i de les seves lluites. Una vegada més els catalans iniciem una revolució".

Anna Gabriel, a més, va voler reconèixer que "la gran guanyadora de la nit" va ser la participació, "que esperem que no es quedi aquí i s'obri un cicle permanent per aconseguir la veritable llibertat del nostre poble".