Junts pel Sí (CDC i ERC) assegura que obrirà converses amb la CUP, necessàries per a la majoria absoluta, amb la finalitat de tirar endavant el procés sobiranista, però ahir va recalcar a la força independentista anticapitalista que Artur Mas segueix sent el candidat a la presidència de la Generalitat.

"Vostès saben que entre els acords que hi ha [dins la candidatura de Junts pel Sí], un és que a mi se'm proposarà com a candidat. Aquest és l'acord que tenim i no hi ha res més a afegir-hi", va dir Artur Mas quan ahir se li va preguntar si aquesta era una condició inamovible. També el cap de llista, Raül Romeva, va reiterar aquesta idea: "la proposta és aquesta i és la que nosaltres tirarem endavant".

Els cap de cartell de Junts pel Sí, Raül Romeva, el president català en funcions, Artur Mas (CDC), i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van fer una roda de premsa al Born Centre Cultural de Barcelona i van celebrar "l'aclaparadora victòria del sí" a la independència.

Junts pel Sí va garantir que tenen "totes les ganes del món" de dialogar amb el govern central, al qual van demanar una "reflexió" després dels resultats de les urnes, que llegeixen com una victòria del sí sobre el no "en termes comparatius i en nombre de vots" perquè no situen Catalunya Sí que es Pot dins del no, ja que segons el seu parer aquesta llista no s'ha posicionat ni en un costat ni en l'altre.

A partir dels resultats dels comicis, Mas va explicar que s'iniciaran negociacions amb la CUP, sense descartar altres forces, per crear un Govern "d'ampli espectre" per avançar cap a la independència, però, en ser preguntat per si la seva candidatura a president és un element inamovible en la negociació amb la CUP, va afirmar: "aquest és l'acord que tenim, no hi ha res més a afegir".

De fet, diversos periodistes van insistir durant la roda de premsa en la idea que un futur Govern català passi perquè Mas deixi de ser el cap de llista però Junts pel Sí es va limitar a dir que hi ha l'acord signat. Per exemple, Raül Romeva, número u de la llista, va subratllar que el candidat a la presidència és Artur Mas, malgrat la negativa de la CUP a donar suport a la investidura del líder de CDC.

Artur Mas, que anava de número quatre a la llista de JxS per Barcelona, va explicar que les converses amb la CUP "formalment no s'han iniciat", però va subratllar que el que van "justificar" les eleccions de diumenge era celebrar un "plebiscit". "No oblidem el nord de tot això", va advertir Artur Mas, que va recordar a la CUP que les "responsabilitats compartides les han d'exercir tots els qui les tenen".

Mas va afirmar que, en aquests moments, la seva candidatura a la Presidència de la Generalitat "no és el tema transcendental", sinó que l'important és saber si la majoria de 72 diputats (JxS i CUP) és capaç de tirar endavant el full de ruta sobiranista. En aquest sentit, va apel·lar a preservar en la negociació el "bé màxim" del procés sobiranista i el que faci el futur Govern en el camp social s'ha de "parlar" però, va recalcar, des "dels 62 diputats de Junts pel Sí i els 10 de la CUP". Mas també va deixar la porta oberta a buscar pactes amb altres formacions per a la gestió del dia a dia del Govern, com Junqueras, que va prometre "afecte i simpatia" a totes aquelles formacions que puguin compartir els objectius de Junts pel Sí.

En la conferència de premsa, Junts pel Sí va reiterar la seva voluntat de diàleg amb el govern central per negociar el "mandat de les urnes". "Ganes de dialogar? Totes les del món", va afirmar el líder de CDC, que això no obstant va dir que fins al present només s'ha trobat en el govern del PP, segons va dir, "portes i finestres tancades".