Un cop superat el període del gran bloc independentista format per Junts pel Sí, les eleccions del 21 de desembre a Catalunya tornaran a comptar amb tots els partits habituals a la cambra catalana presentant-se per separat. A continuació repassem els partits i els candidats que es presenten a les eleccions catalanes. ERC i PDeCAT no repeteixen el bloc de JxS, però no descarten fer un front independentista comú juntament amb la CUP després de les eleccions, i han negociat incloure punts comuns en els seus programes electorals. Igualment els partits unionistes també busquen aliances i el PPC, volia un compromís firmat, que ni PSC ni Cs han acceptat. Consulta aquí totes les enquestes i sondejos de les eleccions a Catalunya. En aquest altre article t'expliquem com votar.

PDeCAT es presenta a les eleccions amb la llista «Junts per Catalunya»

L'antiga Convergència comptarà amb una candidatura que encapçalarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a les eleccions del 21-D i que s'anomenarà 'Junts per Catalunya'. Amb l'abreviació de JxCAT, la integren els partits PDeCAT i CDC, amb l'objectiu de poder mantenir les quotes de la campanya electoral. D'aquesta manera, els neoconvergents impulsaran una nova plataforma formada pel propi PDeCAT amb independents, i pugnarà contra la llista d'Esquerra, que encapçalarà el seu president, Oriol Junqueras. Des del Partit Demòcrata apunten que es tracta d'una "llista transversal" que acompanyarà Puigdemont i els consellers afins al PDeCAT.

El president del partit, Artur Mas; la coordinadora general, Marta Pascal; i el coordinador d'Organització, David Bonvehí, van tancar els serrells d'aquesta candidatura durant una trobada amb el propi Puigdemont, a Brussel·les. La prioritat del PDeCAT sempre ha estat que el cap del Govern fos el seu candidat, i tot i que a principis d'any s'hi negava, finalment Puigdemont encapçalarà la llista on s'hi integrarà el Partit Demòcrata. Un punt a favor d'aquesta decisió és que la candidatura superi les sigles i vagi, així, "més enllà dels partits", en coherència amb el desig del cap de l'executiu que hi hagués una candidatura unitària del sobiranisme a les eleccions del 21-D.

ERC fixta Carme Forcadell, i es presenta de nou amb Junqueras, Rovira i Romeva

Tot i que havia anunciat que no, finalment la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sí que formarà part d'una de les llistes de les eleccions del 21 de desembre, concretament la d'Esquerra Republicana. ERC havia reservat el número 4 de la llista per Barcelona per a ella, per darrere d'Oriol Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva.

Fonts properes a la presidenta afirmen, a més, que Forcadell "té previst, però, mantenir el seu perfil institucional durant la campanya, i és per això que continuarà prioritzant la seva tasca al capdavant del Parlament durant la resta del seu mandat" per davant de l'activitat com a candidata. Aquí trobaràs més informació sobre la candidatura amb què es presenta ERC a les eleccions catalanes.

Cs es presenta a les eleccions amb els mateixos caps de llista que el 2015

Ciutadans no vol fer canvis. Els resultats que va obtenir en les eleccions del 27-S, quan va ser segona força, els han dut a presentar-se a aquestes eleccions a Catalunya 2017 amb els mateixos caps de llista. Així, la líder del partit a Catalunya i candidata a presidir la Generalitat, Inés Arrimadas -d'acord amb les primàries celebrades al maig-, obrirà la candidatura per Barcelona; Matías Alonso ho farà per Tarragona; Jorge Soler per Lleida i, finalment, Jean Castel per Girona. A més, la resta de les quatre llistes seran pràcticament les mateixes que ara fa dos anys, tal i com ha explicat el secretari general de la formació estatal, José Manuel Villegas, en una roda de premsa aquest dilluns. La novetat principal és el fitxatge del periodista Nacho Martín Blanco, que es presenta com a independent i que ocuparà el sisè lloc per Barcelona. A més, Lorena Roldán serà la número dos per Tarragona, després de concórrer de quatre ara fa dos anys.

Fonts de Cs han explicat que la intenció és mantenir la resta de noms de les llistes del 27-S, per "consolidar" l'estructura del partit i destacar la "solidesa" dels darrers anys. La formació taronja destaca la seva unitat i remarc

La CUP tindrà Carles Riera de cap de llista per Barcelona

Els cupaires es presentaran als comicis del 21 de desembre amb ell fins ara diputat Carles Riera com a cap de llista per Barcelona, mentre que la fins ara presidenta del grup parlamentari de l'esquerra anticapitalista Mireia Boya lidera la llista de Lleida. Per a encapçalar les demarcacions de Tarragona i Girona, els cupaires han plantejat els noms de Xavier Milian, de la CUP de Reus, i de Natàlia Sánchez Dipp, regidora a l'ajuntament de Figueres.

A banda de Riera, les primeres deu posicions de la proposta per a Barcelona es completen amb els noms de l'actual regidora per Terrassa Maria Sirvent, Vidal Aragonès, també regidor, a Cornellà que es va presentar a les municipals amb Cornellà en Comú-Crida per Cornellà; i Maria Ballester, també regidora cupaire d'Arenys de Munt.

Jordi Salvia, de la CUP de Vilafranca del Penedès i que havia liderat l'equip de comunicació dels cupaires, ocupa el número 5 mentre que la número 6 per Barcelona és l'escriptora Bel Olid. Ramon Vancells, alcalde de Monsitrol de Calders, va de número 7 i el segueixen Maria Rovira, regidora a l'ajuntament de Barcelona; i Arnau Comas, regidor de Sant Esteve de Palautordera. Tanca les deu primeres posicions per Barcelona, Núria Gibert, portaveu del secretariat.

A la proposta del secretariat per Lleida, acompanya Mireia Boya com a número 2 Pau Juvillà, també regidor, en aquest cas de Crida per Lleida. De número 2 per Tarragona s'ha proposat Josep Mañé (el Vendrell), i Daniel Cornellà, alcalde de Celrà, acompanyarà Sánchez com número 2 a la demarcació de Girona.

Xavier Domènech, l'aposta de Catalunya en Comú per al 21-D

Xavier Domènech és el cap de llista de Catalunya en Comú-Podem. I darrere seu, la portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, i la membre de Podem Jessica Albiach ocuparan el segon i tercer lloc de la candidatura pel 21-D. L'assemblea que va celebrar la formació a Sant Adrià de Besòs ha aprovat les llistes que concorreran a les eleccions amb 674 vots a favor, 34 en contra i 121 abstencions. En la candidatura de Barcelona també hi consten la membre d'ICV Marta Rivas com a número quatre i el líder d'EUiA Joan Josep Nuet en el cinquè lloc. El candidat per Girona serà Llorenç Planagumà, per Lleida Sara Vilà i per Tarragona Yolanda López. D'altra banda, l'assemblea també ha aprovat amb 785 vots a favor, 10 en contra i 22 abstencions que la formació concorri conjuntament amb Podem sota la marca Catalunya en Comú-Podem. Llegeix aquí una entrevista amb Xavier Domènech.

El PSC incorpora dirigents de Societat Civil Catalana, Tercera Via i Federalistes d'Esquerres

El Partit Socialista (PSC) es presenta amb unes llistes molt transversals i que incorporen dirigents de les principals entitats no sobiranistes. En el cas de Barcelona incorporen el vicepresident de SCC, Alex Ramos; el president de Tercera Via, Mario Romeo; i Carme Valls, Beatriz Silva i Victòria Camps de Federalistes d'Esquerres. Tots ells ocupen llocs simbòlics tancant la llista per Barcelona, juntament amb l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu que ocupa el número 83 i l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo que la tanca al 85. D'altra banda, l'aliança amb Units per Avançar incorpora Ramón Espadaler en el número tres de Barcelona, Montserrat Surroca en segona posició a Girona, David Pampuls en el número tres per Lleida i Joan Caballol també com a tercer per Tarragona. Rafel Bruguera repeteix com a candidat a Girona, Òscar Ordeig a Lleida i Rosa Maria Ibarra a Tarragona.

Miquel Iceta, novament cap de llista -llegeix aquí una entrevista amb el cap de llista-, ha destacat que l'oferta dels socialistes és "molt transversal i diversa" i ha posat com a exemple la incorporació d'independents i l'acord amb Untis per Avançar. Així, Ramos ocupa el lloc 75 per Barcelona, Romeo el 81 i Camps el 84. Altres independents a Barcelona són el sindicalista Juan Carlos Fernàndez d'UGT a Seat que va ocupa el número 69; Marcos Delgado del mateix sindicat a Renfe en el número 71; l'exsecretari d'USO Manuel Zaguirre en el 77 o el sindicalista de CCOO Manuel Gómez Acosta al 73.

Pel que fa al principi de la llista per Barcelona, Iceta l'encapçala seguit de la fins ara portaveu parlamentària Eva Granados, Ramón Espadaler al número tres i la independent Beatriz Silva al quart lloc. La completen fins el desè lloc Ferran Pedret, Alícia Romero, Jordi Terrades, Assumpta Escarp, David Pérez i Esther Niubó .

Albiol, candidat del PPC a les eleccions del 21 de desembre

El Comitè Electoral Nacional del Partit Popular ha designat, a proposta dels òrgans competents de Catalunya, Xavier García Albiol com a candidat del PP a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre. La designació s'ha fet per unanimitat. El Comitè Electoral es va escollir en el transcurs de la reunió del Comitè Executiu Nacional. Àngels Olmedo, portaveu del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Figueres, serà la cap de llista per Girona a les eleccions del 21-D, segons ha anunciat el partit. Josep Maria Angelats serà el número 2 en aquesta demarcació. El portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, serà el número 1 de Tarragona i el regidor de l'Ajuntament de Deltebre Tomas Castells el número 2. A Lleida, els escollits són la diputada al Parlament Marisa Xandri i l'alcalde de Gimenells Dante Pérez.