Ciutadans, PSC i PP, considerat el bloc no independentista, aconseguiria atrapar l'independentista, JxCAT, ERC i la CUP, que obtindria el 46% dels vots, segons l'últim sondeig de Metroscopia que publicava diumenge en paper El País. De fet, tots dos aconseguirien el mateix percentatge. Aquesta situació atorga als comuns el paper d'àrbitre. I és que tot i que el Parlament que sortiria dels comicis del 21 de desembre seria molt semblant a l'anterior, tindria una important novetat: el secessionisme podria perdre la majoria absoluta per un escó.

L'enquesta de Metroscopia prediu que l'independentisme aconseguiria 67 escons i es quedaria a un de la majoria absoluta, contra els 72 que tenia en la Cambra anterior. ERC seria el partit més votat, amb el 26,5% dels vots i 39 diputats, mentre que Junts per Catalunya, la marca electoral del PDeCAT, aconseguiria el 13,6% i 21 escons. La CUP sumaria set parlamentaris i el 5,9% dels vots.

Si es confirmés aquest escenari, no seria possible investir un president independentista tret que tingués el suport de Catalu-nya en Comú, que aconseguiria vuit diputats, tres menys dels que tenia Catalunya Sí que es Pot però suficients per aconseguir la majoria absoluta. Prèviament caldrà aclarir si els exconsellers que són a la presó poden anar a votar després de prendre possessió i saber què fan els que són a Brussel·les, amb Carles Puigdemont al capdavant, si no poden delegar el vot.

El partit de Ciutadans és la formació que es beneficiaria més d'aquest augment de la participació a les eleccions del 20-D. Els d'Albert Rivera es consolidarien com la principal força de l'oposició, amb el 25,3% dels vots i 35 diputats.