Riera: "No facilitarem un govern que es dediqui a fer autonomia i ajorni la República encara que hi hagi 'pressing CUP'"

El candidat de la CUP a la presidència de la Generalitat, Carles Riera, ha insistit en la via unilateral com l'única possible per posar en marxa la República. En una roda de premsa a l'ACN, Riera assegura que la CUP no facilitarà la constitució d'un govern que es plantegi fer autonomisme des del Parlament i opti per ajornar la República, encara que es doni un context de 'pressing CUP' després del 21-D. Riera també ha augurat que la construcció del nou estat suposarà una situació de "confrontació permanent" que s'allargarà alguns anys: "El franquisme i el feixisme campen amb absoluta impunitat i haurem de resistir i assumir la repressió violenta".

Domènech creu que amb Rajoy o Rivera "aquesta Constitució no hauria estat possible"

El cap de llista de Catalunya En Comú-Podem per al 21-D, Xavier Domènech, ha assegurat aquest dimecres, coincidint amb el 39è aniversari de la Constitució, que la Carta Magna actual "no hauria estat possible" amb dirigents polítics d'ara com Mariano Rajoy o Albert Rivera. Tampoc el "pacte bilateral" per restablir la Generalitat, un pacte que Domènech vol per després de les eleccions, ha assegurat. En aquest sentit, i a l'acte 'Catalunya, motor de canvi', Domènech ha ironitzat amb l'acord que van anunciar els socialistes per reformar la Constitució a mitjans d'octubre: ha assegurat així que els socialistes s'han especialitzat que el PP els "robi sempre la cartera". "I la cara que els ha quedat" a Pedro Sánchez i Miquel Iceta després que Rajoy ho refredés. "És un partit que només serveix perquè li prenguin la cartera", ha insistit Domènech. Per tot plegat, el líder dels comuns, que ha rebut el suport de la líder de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, i del catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, ha advertit també que "qui es presenta com els grans salvadors de la Constitució són qui més l'ha rebregat".

Iceta situa l'inici de la reforma de la Constitució en el 2018 però alerta que "portarà temps"

El candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, ha situat el 2018 com l'any per iniciar la reforma de la Constitució espanyola però ha alertat que "portarà temps". Abans de participar en un acte a Rubí (Vallès Occidental) per celebrar el Dia de la Constitució, Iceta ha apuntat que l'any que ve se celebren els 40 anys de la carta magna del 1978 i que seria "magnífic any" per a la seva reforma Aquesta ha de permetre actualitzar-la, posar-la al dia i respondre als "reptes" de la convivència i el model territorial. "Hem de revisar el que no funciona i incorporar coses que no estaven previstes en aquell moment", ha dit. D'altra banda, ha descartat repetir eleccions si hi ha dificultats per assolir un acord de governabilitat ja que ha dit que aquest és un procediment "excepcional" i que són els partits els que han de trobar la forma d'assolir un govern estable i "coherent".

La CUP proposa assumir la gestió directa de la llum, l'aigua i el gas per acabar amb la pobresa energètica

La CUP ha aprofitat la commemoració de la constitució espanyola per assenyalar que l'actual marc constitucionalista "significa de facto que la gent mori de fred". Els cupaires fan referència així a la resolució judicial que aquest dimarts dona la raó a les companyies subministradores i deixa sense efecte el protocol de la Generalitat per evitar que es talli la llum a persones vulnerables. Davant la seu d'Endesa a Barcelona, la CUP proposa que sectors estratègics com llum, aigua i gas es puguin internalitzar i s'estableixi un nou marc normatiu per garantir-los a tots els ciutadans. El número 3 per Barcelona, Vidal Aragonès, assegura que per assolir-ho cal un "procés constituent popular que no sigui una constitució espanyola en versió catalana". Després de la decisió d'un jutge de Barcelona sobre l'anul·lació del protocol de pobresa energètica, al CUP es pregunta com pot ser que en ple segle XXI, amb tot el desenvolupament científic i tècnic que això suposa, encara hi hagi persones que passin fred a casa seva.

Albiol demana als joves que posin "punt i final" a un independentisme "letal" per al seu futur

El candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat aquest dimecres en un acte amb Nuevas Generaciones del PP que els joves tenen un "paper clau" en aquestes eleccions del 21D, i els ha demanat que facin "un esforç de mobilització" i optin per posar "punt i final" a un independentisme que "és letal" per a les seves oportunitats. "El 21D us jugueu el futur, i no el podeu deixar en mans dels avorrits que ens han portat a aquesta situació", ha afirmat. Segons Albiol, "en aquests moments a Catalunya no hi ha res més conservador que ser independentista" perquè implica "seguir amb el que està establert" i els joves inconformistes "han de ser els principals actors que donin pas a aquest canvi a Catalunya".

Milian (CUP) reivindica la República per acabar amb els "problemes endèmics" del territori

El cap de llista de la CUP per Tarragona a les eleccions del 21-D, Xavi Milian, reivindica la República per posar fi a "problemes endèmics" del territori. Les nuclears, els transvasaments, el sistema sanitari o un model turístic enlluernat pels creuers i l'antic BCN World s'arrosseguen d'"herències" adherides al territori amb les quals els cupaires hi batallen des de fa temps, en una lluita en la qual sovint s'han quedat sols. Historiador i periodista, Milian, 33 anys, confia que la formació segueixi creixent a les comarques tarragonines i esgarrapar el segon diputat. Malgrat veure el 21-D com unes "eleccions il·legítimes" i una "farsa" de l'Estat per tornar a aplicar el 155, creu que la formació s'hi ha de presentar per garantir als votants l'opció de l'esquerra independentista. "El debat en aquestes eleccions és: o construir futur o tirar enrere", ha declarat Milian en una entrevista a l'ACN.

Rafel Bruguera (PSC): "Aspirem a tres diputats perquè molts gironins han palpat les conseqüències de l'independentisme"

El cap de llista del PSC per Girona el 21-D, Rafel Bruguera, assegura que aspiren a obtenir tres diputats en aquestes eleccions. D'entrada, perquè sumant els vots obtinguts el 2015 amb els de l'antiga Unió Democràtica -ara, Units per Avançar- ja els en donaria dos. Però també perquè està convençut que aquests comicis "excepcionals" vindran marcats "per sorpreses" amb el repartiment d'escons al territori. "Crec que bona part de l'opinió pública gironina ha palpat perfectament les conseqüències de la deriva unilateral de l'independentisme", assegura Bruguera. El cap de llista defensa que la seva és la candidatura del "diàleg" i del "catalanisme moderat", i que comptar amb Montse Surroca com a número 2 n'és la prova palpable. Bruguera també lamenta que en aquestes eleccions, segurament, es parlarà poc de les propostes dels partits per al territori. Assegura, però, que els socialistes faran pedagogia perquè també es debatin i entre els seus eixos programàtics per Girona esmenta el Trueta, la UdG, el centre intermodal del Far-Vilamalla o "el deute pendent" que la demarcació tingui un gran complex turístic.

Actes de campanya previstos per aquest dimecres 6 de desembre

10.00 h - El candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, participa en un acte amb motiu del dia de la Constitució espanyola

10.15 h - El candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, celebra un acte amb Nuevas Generaciones

11.30 h - Acte de campanya de Cs amb la candidata Inés Arrimadas, a la Plaça Universitat de Barcelona

11.30 h - El cap de llista de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, participa a l'acte "Catalunya motor de canvi" amb la secretària general de Podemos Andalusia, Teresa Rodríguez

12.00 h - Acte d'ERC sobre diversitat amb Marta Rovira i Ruben Wagensberg

12.00 h - Acte de campanya del PSC amb el candidat, Miquel Iceta

17.00 h - El cap de llista de la CUP, Carles Riera, ofereix una roda de premsa a la seu de l'ACN

18.00 h - El candidat del PPC, Xavier Garcia Albiol, visita la fira de Sant Boi

19.00 h - Míting d'ERC a Valls amb Raül Romeva, Joan Tardà i Òscar Peris

19.00 h - El cap de llista de CatECP, Xavier Domènech, participa en un acte a Mataró