L'exconsellera d'Educació de la Generalitat Clara Ponsatí, un dels quatre membres del cessat Govern català que acompanyen Carles Puigdemont a Brussel·les, ha afirmat avui que seran a Bèlgica "fins a les eleccions i uns dies després", tot i que no ha precisat fins quan.

"Fins al dia de les eleccions serem a Bèlgica i segurament després uns dies més. No sabem exactament quan", ha afirmat al final d'una conferència a la Universitat KU de Lovaina sobre la crisi catalana des d'una perspectiva econòmica.

Preguntada per si Puigdemont i els exconsellers començaran l'any nou a Bèlgica, Ponsatí ha reclamat "al Govern d'Espanya que arxivi les causes contra el Govern de Catalunya i els líders independentistes per respecte als drets humans, als tractats internacionals que ha signat i a la Constitució espanyola".

"Reclamem el nostre dret a ser ciutadans lliures al nostre país", ha dit la número tres de la llista de Junts per Catalunya, liderada per Puigdemont.

En el torn de preguntes, un estudiant català li ha preguntat per "el pla d'acció" del seu partit, a la qual cosa Ponsatí ha demanat "tornar-li la pregunta a la coalició del 155".

"La resposta és: veurem quin és el resultat de les eleccions (...) Cal tornar la pregunta a la coalició del 155, als candidats autoritaris, monàrquics, i preguntar-los si la situació serà la mateixa. Preguntem-los-els quin és el seu pla, perquè estem en aquesta situació per ells", ha dit.

Qüestionada per les enquestes publicades avui, que pronostiquen un triomf de Ciutadans en nombre de vots, amb més escons per a ERC i més diputats del bloc independentista davant el constitucionalista, Ponsatí ha declarat que "la situació està oberta" i que "el més important no és quina candidatura quedarà primera".

"Crec que el fet més important és que es confirmarà que els catalans mantenen les seves opinions polítiques i que hi ha un gran suport a la independència", ha tancat.

Ponsatí ha argumentat que si "el front republicà aconsegueix més vots" en relació amb el bloc constitucionalista estarà "clar que el 155 ha estat una agressió que el poble català no accepta".

Un estudiant de Salamanca ha expressat en públic el seu desacord amb la consideració de què "a Espanya hi hagi presos polítics", davant el que l'exconsellera ha al·legat que "desobeir" no és "un acte criminal".

La Justícia belga va tancar aquest dijous el procés contra Puigdemont i els seus exconsellers, després que Espanya anul·lés les Ordres Europees de Detenció i Entrega (OEDE).