La principal candidata d'ERC a les eleccions del 21D, Marta Rovira, ha demanat avui el vot per a Esquerra per "convertir la repressió en llibertat i les urnes en república", després d'advertir que cal preservar Catalunya dels intents de convertir-la" en una simple província" d'Espanya.

En l'acte central de la campanya d'ERC, realitzat al costat del Born Centre Cultural de Barcelona davant més de 2.000 persones, segons els organitzadors, Marta Rovira ha dit que totes les enquestes indiquen que "això va d'ERC o de Ciutadans, va de construir un nou país o de què Catalunya quedi sotmesa a les elits espanyoles i a la involució d'un Estat que ha renunciat" a principis democràtics bàsics.

"Hi ha partits que volien aquestes eleccions perquè partien amb avantatges des de l'Estat i, mentrestant, nosaltres tenim el nostre candidat, Oriol Junqueras, a la presó perquè temen que promogui actes de violència, però quina violència?, l'única que veiem és la dels grups feixistes que campen pels nostres carrers impunement", ha declarat.

Segons Marta Rovira, "millor garantia de bon govern que la que ofereix ERC no es pot trobar, perquè en tots els nostres molts anys d'història no tenim ni un sol cas de corrupció i això que hem governat Catalunya i estem presents a les institucions".

Rovira, que des d'abans de la campanya ja es va perfilar com el relleu de Junqueras en el supòsit que aquest no pugui ser candidat a la presidència, ha advertit que el 21D "no es tracta només de guanyar o perdre unes eleccions, sinó de guanyar un país, ja que o guanya la repressió o guanya la llibertat i la democràcia".

"ERC -ha destacat- és garantia de república, de preservar drets socials, de què Catalunya segueixi avançant i no quedi reduïda a una simple província, és garantia de sumar (a l'independentisme) a molts ciutadans que encara no han fet el pas".

Ha apel·lat, en aquest punt, al vot a ERC a les eleccions del dia 21 per "convertir la repressió en llibertat, les agressions en abraçades, l'odi en germanor, i les urnes en república".

"Estem obstinats a fer possibles molts impossibles", ha afegit Rovira en la que constitueix una de les seves frases més repetides en els actes electorals que protagonitza, i que li ha servit com introducció per a 'carregar' contra l'exministre Josep Borrell.

Segons la dirigent republicana, "aquests dies es diuen moltes tonteries" i, en aquest marc "ahir vam escoltar Borrell dir que el que fa falta a Catalunya és una desinfecció, començant pels mitjans de comunicació públics".

"Doncs avui li diem, a ell i als seus, que si volen desinfectar de veritat, comencin mirant cap al Govern del PP i els seus aliats de Ciutadans, perquè tindran molta feina per netejar les institucions espanyoles de corrupció".

"Quan ho hagin fet -ha afegit- potser seria hora que comencessin a preguntar-se perquè els ciutadans espanyols paguen una de les factures elèctriques més cares d'Europa, o perquè el fons de pensions està buit".

Segons Rovira, Borrell "ja hauria de saber que aquí no uniformema ningú, que aquí estimem la llibertat d'expressió" i que això de la independència "no va de banderes, ni d'orígens, ni de llengües, sinó que volem construir una república des de la diversitat".

Segons la seva opinió, declaracions com les de Borrell "posen de manifest que han fracassat, ja que han desistit de convèncer als catalans, als quals, evidentment, no se'ls sedueix a cop de porra".

Després de ser llegida una carta de Junqueras des de la presó en la qual demana "parar-li els peus la infàmia i no permetre que passin una piconadora per damunt al nostre país", la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dit estar convençuda que els catalans "no permetran que governin els del 155, els que humilien les nostres institucions".