El candidat d'ERC, Oriol Junqueras, ha explicat que està a la presó perquè no s'amaga mai d'allò que fa i perquè és conseqüent amb "els seus actes, decisions, pensaments, sentiments i voluntat". En una entrevista a Rac 1, la primera en format d'àudio des que és a Estremera, el candidat dels republicans també ha considerat que "no hi ha cap raó" ni "cap possibilitat" de restringir-li el seu "dret" a assistir a la sessió d'investidura i, per tant, ser president de la Generalitat si guanya les eleccions. Pel que fa als actes postelectorals, Junqueras ha apostat per un Govern "de la màxima unitat possible i del màxim consens possible" i s'ha mostrat optimista tot i la seva situació d'empresonament. "L'estada en una presó sempre contribueix a reforçar l'ànima, et fa més fort i et fa més convençut d'allò que sempre has representat i, en aquest sentit, animat, content i molt content de parlar amb vosaltres perquè no ha sigut gens fàcil", ha conclòs.

En una breu conversa, Junqueras no ha entrat a explicar detalls del dia a dia a la presó però sí que ha dit que llegeix, escriu i fa moltes coses que "fins ara no havia pogut fer gaire" i ha tingut paraules d'agraïment pel suport dels ciutadans: "Molt agraït a la gent de tot arreu, del món, en particular de Catalunya, per la seva constància, el seu esforç i la seva generositat".

Junqueras ha apel·lat a l'optimisme, a l'esperança i, fins i tot, al lema "el junquerisme és amor". "El que volem és construir el futur sempre amb els màxims consensos possibles, sempre amb la màxima unitat possible, sempre oferint la mà a tothom i amb aquesta actitud i convenciment que sempre ha sigut el meu i que no perdré pas aquí", ha defensat.

De fet, preguntat pels pactes postelectorals, el candidat dels republicans ha apostat per un Govern "de la màxima unitat possible" i s'ha mostrat convençut que es podrà formar un executiu després del 21-D.

Junqueras ha explicat que ha fet totes les gestions per poder votar en les eleccions i ha reivindicat "el dret a guanyar". "Em sembla que tenim tot el dret del món a guanyar. Crec que és bo que guanyem, crec que tenim un equip formidable, molt cohesionat, fort i preparat", ha defensat.

Pel que fa a si podrà assistir a la sessió d'investidura, Junqueras no n'ha tingut dubtes i ha argumentat que "no hi ha cap possibilitat" que li restringeixin el "dret" a assistir-hi. Així mateix, ha defensat que "no hi ha cap raó" per mantenir les mesures cautelars tot recordant que és a la presó de forma preventiva.

Passar de gesticular a construir la República

En una altra entrevista a NacióDigital, ha preguntat: "Però com pretenen que renunciï a fer el bé i als meus drets civils i polítics?". Així mateix, ha considerat que és a la presó com a "escarni" contra la gent que l'1-O va suportar "una pluja de cops va respondre votant i pacíficament"

En referència a la construcció de la República, Junqueras ha apostat per passar de "gesticular" i de declarar a construir "encara que no sigui tant èpic i sí més costós i lent". Ha afegit que la CUP té tot el dret a fer propostes, i que ja se'n podrà parlar però també ha avisat que "els ritmes i els compromisos han de ser col·lectius i assumibles per a al majoria".

El líder dels republicans ha atacat Cs a qui considera que està a la dreta del PP i és "el projecte d'Aznar", un projecte que, segons Junqueras, té per objectiu "fracturar el país i dividir-lo en comunitat per raó de llengua o d'origen"

"Vull eixamplar i no reagrupar, per guanyar"

En una altra entrevista, a El Punt Avui, Junqueras assegura que vol "eixamplar" per poder guanyar. "Ens hem de guanyar la complicitat i l´empatia d´una majoria robusta, i ho hem de fer apel·lant a tothom, no només als convençuts", ha argumentat.