Domènech, al "bloc de la indignitat": "Com podeu dir que sou transversals? Esteu pensant en escapçar i desinfectar"

El cap de files de Catalunya en Comú-Podem a les eleccions del 21-D, Xavier Domènech, s'ha referit aquest diumenge des de Blanes a Cs, PPC i PSC com "el bloc de la indignitat", i ho ha justificat en carregar contra les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en un acte de campanya dels populars, i de les de Josep Borrell, exministre socialista, en un míting del PSC. "Miquel, què és el que voleu desinfesctar? Voleu desinfectar una part del país? Escapçar? Com podeu dir que recosiu i sou transversals? Esteu pensant en escapçar i desinfectar", ha etzibat Domènech en reivindicar CatECP per construir un govern "de tot el poble": "Vergonya". També ha retret a Sáenz de Santamaría que expliqui l'aplicació de l'article 155 "traient pit", "com a botí i venjança". "És indigne", ha resolt Domènech en un acte al Teatre municipal de Blanes.

Els catalans a l'exterior comencen a votar amb observadors que vigilen que "no hi hagi cap mena de trampa" en el procés

Els primers catalans ja han votat i ho han fet aquest diumenge des de les oficines consulars d'Espanya a l'exterior amb la presència de voluntaris que s'han organitzat per observar el procés de vot. Thais Ribera, una de les voluntàries, ha vigilat les votacions a Brussel·les, a partir de les onze del matí i durant un torn de dues hores. "Som aquí com a observadors per controlar que no hi ha cap mena de trampa durant el procés", ha afirmat en declaracions a l'ACN. Desenes de persones s'han acostat a votar aquest matí a l'oficina consular espanyola a la capital belga, molts d'ells amb bufandes, barrets o llaços de color groc com a reivindicació perquè s'alliberin els presos polítics. L'Èrika Casajoana és una d'elles i afirma que "per sort" li han arribat les paperetes a temps. En una conversa amb l'ACN assegura que ha anat a votar "fonamentalment" perquè torni "el president legítim". Defensa també que la suma del vot exterior "és crucial". En Marc Estruga, un jove que viu a Flandes, explica que tot i que és "una pila de paperassa" ha votat perquè "hi ha gent que va rebre de valent l'1-O" i perquè hi ha polítics que "són a la presó i a l'exili".

Rajoy reivindica el 155 i alerta que a partir d'ara "tothom sap què fer per aplicar-lo i què no fer perquè no s'apliqui"

El president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, ha reivindicat l'aplicació de l'article 155 aquest diumenge a l'acte central de la campanya del PPC, que ha tingut lloc a Salou. Rajoy ha recordat davant de prop de 700 militants i simpatitzants del seu partit que el seu govern va activar aquest "mecanisme excepcional" davant la "situació excepcional" de "caos" a Catalunya, i ha recordat que després d'aquesta decisió aquest article "ha deixat de ser un fantasma jurídic". "Avui és una realitat, i tothom sap que cal fer perquè s'activi i que no s'ha de fer perquè no s'activi", ha alertat. Segons Rajoy, el 155 "s'està aplicant amb absoluta normalitat" i implica "que Espanya és una democràcia moderna, que tots estem sota l'imperi de la llei i que això és un estat de dret". Ha dedicat bona part del seu discurs a apel·lar al "vot útil" per a la seva formació, que segons ha assegurat es disputa escons a Tarragona i Girona amb les forces independentistes. També ha augurat que després del 21D "més d'un que vindrà a parlar" amb el PPC. "Serem constructius", ha dit, "però Xavi els dirà que el PP està "a favor d'Espanya, la Constitució, la llei, la concòrdia i els i interessos de les persones".

Arrimadas es reivindica com a "presidenta del seny" i retreu al Govern que s'hagi rigut de la justícia

Ciutadans ha celebrat aquest diumenge l'acte central de la campanya davant més de 4.000 persones segons l'organizació a l'Hospitalet de Llobregat, on la candidata de Cs, Inés Arrimadas s'ha reivindicat coma la ''presidenta del seny'' enfront Puigdemont, que ha estat ''el president del procés''. ''Hi ha fam de canvi'', ha sentenciat Arrimadas, d'acabar amb el procés, que creu que ''l'interruptor'' són els vots a Cs. Arrimadas ha tornat a demanar màxima participació perquè davant un resultat ajustat, la victòria pot dependre ''d'un grapat de vots''. Arrimadas ha comptat amb el suport del president del partit, Albert Rivera, que ha insistit que el vot a Cs és l'únic segur per vèncer el nacionalisme i que, si guanyen, ''no s'aixecaran de la taula'' fins que no hi hagi un nou govern ''per a tots els catalans''.

Puigdemont participa a la Marató des de Brussel·les amb el sorteig d'una samarreta del Girona signada per ell

El president i cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha participat aquest diumenge des de Brussel?les a la Marató de TV3, enguany dedicada a la investigació de les malalties infeccioses, amb el sorteig d'una samarreta del Girona signada per ell. Junts per Catalunya ha dut la campanya del seu candidat a un bar de de la capital belga, on desenes de persones s'han reunit per veure el partit Girona-Getafe. A l'acte també ha participat la consellera d'Ensenyament cessada després de l'aplicació del 155, Clara Ponsatí. Els primers seients estaven reservats amb els noms d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En el descans, s'ha sortejat la samarreta signada pel candidat, aconseguint recaptar 1.540 euros per a la Marató.

Fachin retreu a Iglésias que "s'arrossegui" davant d'Iceta i vulgui "pactar amb qui havia de combatre"

L'exlíder de Podem, Albano Dante Fachin, ha tornat a reaparèixer a la campanya electoral de la CUP per evidenciar el seu suport a la candidatura de l'esquerra independentista i carregar amb duresa contra els seus excompanys. Fachin lamenta que Podemos "s'arrossegui" davant del candidat socialista, Miquel Iceta, i proposi pactes en el marc de l'autonomisme: "D'on han sortit, en quin despatx han decidit que s'ha de pactar amb aquesta gent a la que havíem de combatre?". En aquest sentit, l'exlíder de Podem ha tornat a aplaudir la proposta de la CUP en questes eleccions perquè és "qui té més clar" l'opció de ruptura amb l''status quo'.