El col·lectiu Artistes de la República es va donar a conèixer ahir a la ciutadania amb una acció-manifest que, malgrat les baixes temperatures que hi havia al vespre, va aplegar una seixantena de persones a la plaça de Crist Rei. La iniciativa nascuda fa uns dies ja té l'adhesió de dos centenars de creadors de diferents disciplines, des de les arts plàstiques i visuals fins a les arts escèniques i la música.

«Després de les eleccions, ens tornarem a reunir per planificar possibles noves accions», va explicar Marc Sellarès, un dels principals promotors del projecte. No hi ha res en ferm, però el grup està obert a continuar realitzant accions públiques en defensa de la República Catalana, va afegir.

Tal com va avançar Regió7 la setmana passada, el col·lectiu es va posar en marxa fa uns dies i de seguida va superar el centenar d'inscrits. A hores d'ara, s'ha doblat aquesta xifra i, fins i tot, arriben sol·licituds des de fora de la Catalunya Central per formar-ne part, si bé encara no s'ha decidit com s'afrontarà aquesta qüestió.

L'acció que va tenir lloc ahir al vespre a la plaça de Crist Rei va voler fer pública la intenció dels artistes de fer-se sentir per defensar les llibertats, els drets fonamentals i la República, tal com van explicar. En comptes de fer una lectura pública d'un manifest que, a hores d'ara, no existeix en format de paper, el col·lectiu es va expressar amb una performance amb catorze actors a les escales de Crist Rei i la projecció tant d'un compte enrere -des del 155 fins al zero- com d'una allau de boques i paraules que manifesten els sentiments enfrontats que s'han generat els darrers mesos a Catalunya.

«Hem volgut explicar que les paraules, en boca de segons qui, perden tot el significat», va explicar l'artista Roser Oduber: «Sentir parlar de justícia i llibertat a algunes persones fa feredat. I segons què, tampoc es pot dir perquè et priven de la llibertat». El clown Albert Vinyes, immobilitzat amb una camisa de força i emmordassat, va romandre sol en l'escena per donar més força al missatge.

Artistes de la República no es posiciona a favor de cap partit, però sí en el bloc favorable a la independència de Catalunya. L'audiovisual que es va projectar ahir a Crist Rei ja és a les xarxes socials -on es recullen les adhesions- i també es pot veure a la pàgina web d'aquest diari.