Un faristol per als parlaments inicials, i un sofà a l'estil del programa televisiu Viajando con Chester per al debat final amb el públic. És l'attrezzo amb què la CUP va preparar ahir el seu acte de final de campanya a la Catalunya Central, amb Albano Dante Fachin com a estrella convidada. Es feia al teatre La Verbena de Sant Joan, preparat amb un centenar de cadires fins a mitja sala abans de començar, però que es va acabar omplint amb més de 200 persones, algunes de dretes.

L'ex-secretari general de Podem ahir va voler fer costat a la CUP en un acte que els cupaires organitzaven com a Plataforma per la República, on també s'integra Som Alternativa, liderada per Dante Fachin. En el seu parlament va reiterar que no és independentista, però que en aquestes eleccions votarà un partit que sí que ho és per combatre el 155 amb l'esperit col·lectiu de l'1 d'octubre. Ho té clar: «En aquestes eleccions ens hi juguem ser un poble digne o seguir sent súbdits dels Borbons, de l'Ibex, o de les porres...».

Albano Dante Fachin va apel·lar sovint «a la valentia» de l'1 d'octubre i a la manera de treballar conjunta que es va donar en aquella jornada. «Si als col·legis vam trobar tanta gent diferent però junta, això pot ser una pista del que hauríem de continuar fent a partir d'ara; hem de treballar junts no només fins al 21, sinó a partir del 21». Diu que continua creient en una Espanya plurinacional, alhora que reclama el dret de Catalunya a decidir el seu futur, «però de veritat», en referència a Podemos, «que ha estat bo, gran i valent quan ho ha anat a defensar a Sevilla, però després en privat no ho aplica». També va retreure als comuns «que vulguin girar full de l'1-O; qui no vulgui entendre l'1-O és que ha quedat en el passat», i davant la petició d'alguns partits perquè tornin les empreses que van traslladar la seu, «que els quedi clar als empresaris que a Catalunya mana la gent; si els agrada, bé, i si no, que facin via».

Dante Fachin va compartir campanya ahir a Sant Joan amb Arnau Comas, regidor de Sant Esteve de Palautordera i número 9 de la CUP per Barcelona. Va llençar com a missatges clars la necessitat «d'implementar i materialitzar ja la república, sense passos enrere, i iniciar un procés constituent popular i de base per discutir com ha de ser aquest país», manenint la gent mobilitzada, «que és la clau de la victòria».

Comas va dir que si l'independentisme guanya, «la CUP farà president el que es comprometi a fer la República», i va afegir que «cal una coalició entre gent organitzada i institucions desobedients».