Els col·legis electorals de les eleccions catalanes han obert a les 09:00 hores d'avui sense "incidències remarcables", havent-se constituït ja les 8.247 meses que hi ha a tot Catalunya, segons ha informat el secretari tècnic del Ministeri d'Interior, Juan Antonio Puigserver.

Puigserver ha indicat que la primera informació de la qual disposa indica que "no hi ha hagut incidències remarcables en cap local electoral en tot el territori", on hi ha 2.680 col·legis electorals en 947 municipis.

En tot cas, ha reconegut que, com és habitual en altres comicis, en algunes meses s'han registrat retards a l'hora de la seva constitució "per falta de paperetes o perquè alguns dels membres de les meses han arribat tard".

Sobre el fet que hi ha cues des de primera hora i que per part d'alguns votants existeix la percepció de què les votacions són més lentes que altres vegades, ha asseverat que habitualment els comicis són en diumenge i avui és un dia laborable i alguns electors "han de justificar-se per haver comparegut al col·legi, cosa que és possible produeixi algun retard perquè cal estendre justificants".

En aquest punt, ha dit que els justificants depenen del president de la mesa electoral i "no pot ser un imprès que algú pugui omplir a casa seva".

Preguntat sobre què pot passar si un votant mostra el llaç groc en alguna peça de roba, ha recordat que l'únic pronunciament existent és de la Junta Electoral, fa unes quantes setmanes, respecte als membres de la mesa, i va considerar que ells no haurien de mostrar-lo perquè podria ser contrari a la llei per una qüestió de propaganda electoral.

No obstant això, ha deixat clar que respecte als votants no hi ha pronunciament i que és el president de la mesa qui s'ha de pronunciar i si té dubtes ha de "consultar a la Junta Electoral perquè es pronunciï al respecte". "Jo tinc la meva opinió, però ara no hi entraré", ha apuntat.

En aquestes eleccions autonòmiques, els votants escolliran als 135 diputats del Parlament de Catalunya, 85 a Barcelona, 17 a Girona, 15 a Lleida i 18 de Tarragona.

Puigserver ha recordat que estan cridats a participar un total de 5.554.394 catalans, dels que 226.381 viuen al estranger.

Les persones que podran votar per primera vegada són 136.444 i ha remarcat que el nombre de sol·licituds de vot de catalans residents a l'estranger ha estat de 39.521, un 81,53% més que en els comicis del 2015 i que s'ha reduït el nombre de sol·licituds de correu dels residents espanyols, un total de 78.876, fet que suposa un 26,6% menys que el 2015.

També ha agraït la feina dels 24.741 membres titulars de les meses, dels 49.482 suplents, a més dels apoderats i interventors i els més de 3.000 representants de l'administració, així com els membres dels cossos i forces de seguretat, més de 17.000, que "vetllaran perquè la jornada transcorri amb total normalitat".

Per al seguiment de les eleccions s'han acreditat uns 200 mitjans de comunicació i 500 professionals per seguir els resultats al centre de dades.