El cap de cartell de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, va dir ahir que el govern espa-nyol, per si mateix, no pagaria a Catalunya el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i que si ho fa és perquè està "tutelat" per la UE, la qual cosa el converteix, segons el seu parer, en el "govern espanyol més feble de la història".

En una conferència de premsa de campanya davant l'estació de Sants de Barcelona, Homs es va referir així a les quanties que abonarà el ministeri d'Hisenda el pròxim 16 de desembre als proveïdors de totes les comunitats adherides al FLA, inclosa Catalunya, després del conflicte institucional entre els dos governs per aquesta qüestió. Homs va acusar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'haver "jugat amb la tresoreria" de forma "partidista", amb la qual cosa ha quedat clar segons la seva opinió "que si fos pel govern del PP no pagarien" a Catalunya.

Homs va assegurar que si l'executiu abona les quantitats derivades del FLA és perquè l'Estat, "tutelat" financerament per les institucions de la UE, no vol oferir la imatge que té problemes interns de liquiditat. Per al candidat de DiL, aquesta situació converteix l'executiu de Rajoy en el "govern espanyol més feble de la història", un factor que, sumat a la vigilància de la UE sobre la liquiditat espanyola, "anima" el procés sobiranista a Catalunya.

El dirigent de CDC no va voler entrar a valorar possibles combinacions postelectorals en ser preguntat per la seva opinió sobre l'anomenada "operació menina", nom que va posar el líder de Podem, Pablo Iglesias, a una suposada estratègia perquè la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, sigui presidenta amb el suport de Ciutadans. "Que decideixin el que hagin de decidir, nosaltres farem el nostre camí, que no és cap altre que el de l'Estat propi" per a Catalunya, va comentar Homs, que va manifestar la seva "desconfiança" en "els grans partits espanyols". "Ens han enganyat tant que el sensat i moderat és haver-hi perdut la confiança", va postil·lar el candidat de Democràcia i Llibertat.

D'altra banda, Homs va subratllar ahir en declaracions a Onda Cero que "ja s'han perdut dos mesos" a Catalunya sense govern i "no és per culpa de cap força política espanyola, sinó per la CUP". Homs va dir que es parlava de 18 mesos per assolir la independència, però ara ja n'hauran de ser 20, "i serà per responsabilitat de la CUP". En tot cas, va dir que espera no haver d'acabar la legislatura al Congrés. També va aprofitar per criticar la simpatia dels cupaires amb el chavisme, la mateixa que també demostren altres partits com Podem. En aquest sentit, va assegurar que CDC "té molt clars els límits" i que no adoptaran aquest tipus de polítiques per molt que estiguin negociant amb la CUP un pla de xoc social.