El candidat de Ciutadans (C's) a la Moncloa, Albert Rivera, va definir ahir les eleccions generals del 20 de desembre com un duel entre Mariano Rajoy i la formació taronja, davant l'"enfonsament" del PSOE, i va descartat la possibilitat d'un govern tripartit.

En un esmorzar-col·loqui organitzat per Nova Economia Fòrum a Barcelona, Rivera va vaticinar que el 20-D es trencarà la lògica bipartidista: "per primera vegada podem guanyar el PP sense que hagi de venir el PSOE. No caldrà escollir entre el dolent i el menys dolent".

"O Rajoy o Ciutadans", va resumir Rivera, que va recordar que les últimes enquestes detecten el creixement "imparable" de C's, ja en segon lloc i convertit en "alternativa" al PP, mentre que el PSOE "s'enfonsa". "Hem de ser ambiciosos, somiadors", va insistir Rivera, que ha fet una crida als "espanyols inconformistes" que desitgin una "reforma profunda de la democràcia". Segons Rivera, el partit més votat ha de tenir la iniciativa de formar govern, però no ho tindrà fàcil en un Congrés més fragmentat que fins ara. Si C's no pot encapçalar el nou executiu, va subratllar, no donarà suport a un govern de Rajoy o Sánchez perquè "no creiem en el seu projecte".

"Si no podem governar, liderarem l'oposició al Congrés. Altres formaran govern com puguin. Per descomptat, amb els nostres vots, no", va remarcar. Rivera va evocar l'experiència dels dos tripartits que van governar a Catalunya entre el 2003 i 2010 i va rebutjar la hipòtesi d'una gran coalició PP-PSOE-C's a Espanya després de les eleccions generals del 20 de desembre: un "artefacte" d'aquestes característiques difícilment seria "estable", va advertir.

En cas de ser la força més votada, el primer que farà serà trucar als líders de l'oposició per convocar-los "l'endemà a la Moncloa" i començar a "buscar acords en els temes importants de país".

D'altra banda, va retreure al candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, que s'hagi "esborrat" del debat electoral a quatre d'anit a Atresmedia, en el qual la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va compartir plató amb Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Rivera. "La candidatura a la presidència del govern no es pot delegar", va subratllar Rivera, que va dir que no s'imagina Kennedy, Obama o Merkel enviant el seu número dos a un debat.

De Catalunya, va afirmar que el President de la Generalitat, Artur Mas, no és un interlocutor "vàlid" perquè "se n'ha anat de la democràcia" en impulsar el procés cap a la independència. Segons Rivera, com va ocórrer en bona mesura amb l'elaboració de la Constitució del 1978, Catalunya ha de "tirar ara el carro" de la "segona transició" que ha d'emprendre Espanya.