"Portarem el nou Senat a Barcelona". Amb aquest compromís escrit en un gran cartell van aparèixer ahir la candidata del PSC el 20-D, Carme Chacón, el líder del partit, Miquel Iceta, el candidat a la cambra alta, Carles Martí, i l'expresident de la Generalitat i senador José Montilla. Els socialistes, a més, van explicar que si aconsegueixen el trasllat del Senat a Barcelona, l'ubicaran als terrenys de la Sagrera que ara estan buits i que han de cobrir les vies ferroviàries.

A l'acte de presentació de la proposta, Chacón va inserir la proposta de nou Senat en la reforma de la Constitució, i va assegurar que la reforma de la carta magna "no és un caprici" sinó que ja s'ha convertit en "una necessitat urgent". Carme Chacón es va desplaçar ahir al matí fins a la Sagrera, davant dels terrenys buits que ara hi ha a l'entorn ferroviari de la futura estació, per deixar clar que aquella serà la ubicació. Chacón i els socialistes proposen fer del Senat "la cambra autènticament federal" amb la millora de la representació que acompanyi el "blindatge de drets". "Volem que representi els territoris i que permeti la seva capacitat de participar, que les comunitats tinguin una veu rellevant en les seves competències a l'Estat i en la UE. Volem fer un Senat útil en l'Espanya federal. I el volem a Barcelona i a la Sagrera", va sentenciar.

El candidat a senador del PSC, Carles Martí, va detallar que serà un Senat "de cogovern i per tenir l'última paraula en temes que tenen a veure amb recursos de les comunitats i dels ajuntaments, i amb l'autogovern de territoris, i que tractaran tot allò que implica les lleis que afecten les competències de les comunitats". La proposta socialista va rebre crítiques de la majoria de partits, però el ministre de Sanitat i candidat per Àlaba, Alfonso Alonso, va admetre "la possibilitat" que Barcelona tingués "una representació més propera a les institucions de l'estat".