Eleccions Generals 2016

Iglesias promet un referèndum a Catalunya en el primer any de mandat

El líder de Podem diu que no cal canviar la Constitució per fer una consulta sobre
la independència

10.12.2015 | 11:26
Xavier Domènech, candidat d´En Comú Podem, amb Pablo Iglesias, ahir

El candidat de Podem a la presidència del Govern central, Pablo Iglesias, va dir ahir que la seva intenció és convocar un primer referèndum sobiranista només a Catalunya i "en un termini no més enllà d'un any", per la qual cosa "no caldria canviar l'actual Constitució".
En el Fòrum Barcelona Tribuna, Iglesias va reiterar ahir el seu compromís de convocar un referèndum d'independència a Catalunya per desencallar l'encaix d'aquesta comunitat a l'Estat.
El candidat de Podem va expressar la seva impressió que si el seu partit governa a Madrid, "la majoria dels catalans no voldrà anar-se'n" d'Espanya, "però això ho hauran de decidir en un referèndum".
Per a Iglesias, "el referèndum a Catalunya és urgent, cal resoldre'l en el primer any de mandat, més enllà seria no resoldre una qüestió que fa temps s'hauria d'haver resolt, perquè hi ha unes urgències socials per atendre".
"Estic segur, humilment, que una majoria de catalans vol un encaix constitucional diferent, però no voldran anar-se'n d'Espanya", va comentar Iglesias en el seu segon acte de la campanya de les generals a Catalunya, en aquest cas davant un fòrum principalment format per empresaris, professionals i periodistes.
Per a Iglesias, el referèndum a Catalunya es podria fer sense ni tan sols reformar la Constitució a partir de l'article 3 de la llei orgànica que regula les consultes, en què parla de "províncies afectades" o a partir de "la sentència del Tribunal Constitució que emplaça els parlaments català i espanyol a trobar una solució de consens", va assenyalar.
En paral·lel a aquest referèndum a Catalunya, Iglesias pensa que es podrà avançar en el canvi de la Constitució Espanyola per "tenir una nova llei electoral, el blindatge dels drets socials, fixar la independència de la justícia, eliminar les portes giratòries o assumir les qüestions territorials, i llavors s'haurà de consultar tots els espanyols".
Preguntat per l'eventualitat que aquest referèndum tingués un resultat favorable a la independència, el líder de Podem va apuntar que "si hi ha una àmplia majoria de catalans que no vol tenir cap tipus de relació amb Espanya, no es poden posar portes al camp, però la meva intuïció és que les xifres no donen" aquesta majoria suficient i va posar com a exemple el 47 % de votants que va donar suport als partits independentistes en les últimes eleccions catalanes del dia 27 de setembre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema