El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet servir el míting d'aquest diumenge a Tortosa per respondre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Nosaltres no volem que Madrid sigui la capital d'unes províncies catalanes. Volem que la nostra sigui una República i ja sabem quina ha de ser la capital". El líder dels republicans s'ha referit a l'apel·lació que ha fet Colau des de Madrid afirmant que la capital d'Espanya "pot tornar a ser la nostra capital" després del 20-D. "Per tornar al passat ja hi ha els socialistes i pel passat molt antic tenim el PP", ha indicat Junqueras. Tant ell com el cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, han demanat al líder de Podem, Pablo Iglesias, que deixi els platós de televisió i prengui apunts de com Catalunya ja ha fet la seva "revolució" cap a la independència.

"Que vinguin i prenguin apunts de com se surt al carrer cada 11 de setembre des del 2010. Que mirin com vam guanyar el 27-S", ha insistit Junqueras. "Aquells que vulguin fer canvis revolucionaris, que deixin els platós i surtin als carrers, com van sortir en aquestes terres contra el Pla Hidrològic. Que vinguin i prenguin apunts", ha afegit.

Rufián, que ha parlat abans de Junqueras, també ha centrat la part final del seu discurs en la crítica a l'esquerra alternativa. "La Tercera República que alguns propugnen ja ha arribat i és catalana", ha exclamat. "I mentre alguns parlaven d'una revolució als platós de televisió, aquí ja es feia als carrers amb cartolines de colors. Aquí ja ho hem fet. Aquí ja hi ha majoria de canvi", ha subratllat.

Junqueras ha presentat ERC com el vot útil per als independentistes i per aquells que defensen la justícia social. "Els independentistes a votar els independentistes de tota la vida, els compromesos, els que més treballen, els que més garanties han donat, els que mai es rendiran", ha demanat. "De la mateixa manera, l'aposta més segura per la justícia social és ERC. No ens hem dedicar a fer reformes laborals amb uns i altres, ni lleis exprés per desallotjar la gent de casa seva com va fer Chacón quan era ministra", ha explicat. "Aquesta gent, a nosaltres, de lliçons cap ni una. El millor vot de les esquerres és ERC", ha exclamat.

Més de 200 persones han assistit a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa, des d'on els candidats republicans han reivindicat el paper de les Terres de l'Ebre en la "futura" República Catalana. "Som el vot més útil per construir la República i per construir una República justa i, sens dubte, el 20-D guanyarem", ha subratllat Junqueras. "I aquesta és la millor notícia que pot tenir el nostre país", ha afegit. Junqueras ha estat rebut a crits de "president, president", i ha estat presentat com el futur president de la Reública Catalana "d'aquí a 18 mesos".

El magatzem subterrani de gas Castor ha estat també protagonista del míting. "Ja en tenim prou", ha explicat la número 2 per Tarragona, Carme Navarro, que ha reclamat el desmantellament complet del Castor i ha criticat el pagament dels 1.350 milions d'euros a Florentino Pérez, propietari d'ACS. "Nosaltres vam ser els primers que vam criticar el Castor des del Parlament Europeu", ha reivindicat Junqueras.

El pla hidrològic de l'Ebre ha estat un altre dels temes polèmics que els republicans han volgut denunciar durant el míting. "Un pla hidrològic amb un cabal insuficient al tram final de l'Ebre, que significa la mort del Delta", ha criticat Navarro. Per "evitar" el pla Hidròlogic i magatzems com el Castor, Junqueras ha tornat a presentar ERC com el vot útil aquest 20-D. La República Catalana resoldrà, segons ell, aquestes qüestions i una victòria d'ERC a les eleccions generals serà "determinant" per donar una nova empenta al procés.