El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha defensat la via del diàleg i de l'acord per aconseguir la independència però no ha descartat la Declaració Unilateral d'Independència si l'Estat no s'avé a negociar. L'objectiu, ha dit, és la independència, sense supeditar-ho a si Espanya ho permet, i l'única condició per tirar endavant el full de ruta és tenir una majoria social al costat en tot moment. En preguntar-li quina seria la seva posició si l'Estat oferís un referèndum, Homs ha assegurat que a la seva candidatura "no li fan por les urnes", sempre que sigui dintre del termini de 18 mesos establert. De fet, ha recordat que els programes de DC i d'ERC parlen d'estar "expectants" respecte a una oferta de la política espanyola.

Tardà recrimina la crida a l'abstenció de la CUP

El número 2 d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha advertit aquest dimarts la CUP que s'equivoca quan defensa l'abstenció el proper 20-D. "Els hi diem amb el cor a la mà que tal vegada s'equivoquen. No podem cridar a l'abstenció. Des de quan els catalans no ens hem sentit cridats a participar davant d'unes urnes?", li ha preguntat a l'esquerra anticapitalista.

Tardà ha avisat als abstencionistes de la possible conseqüència de deixar de banda les urnes diumenge vinent: "diumenge a la nit ens mereixem passar pel tràngol de veure que no hem estat capaços de guanyar?". Segons ell, si el 20-D venç l'unionisme a les urnes, aquells independentistes que no hagin votat "s'hauran d'amagar darrera la porta per plorar sols"., tal i com ha dit des del Pavelló Magraner de Lleida davant de més de 150 persones.

Fernández Díaz carrega contra el líder del PSOE

El cap de llista del PP a Barcelona pel Congrés, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que el candidat socialista, Pedro Sánchez, va perdre "el debat, les eleccions i la dignitat" en el cara a cara que va protagonitzar ahir amb l'actual President, Mariano Rajoy. "El fi no justifica els mitjans. Que es vegi molt malament en les enquestes i en el seu partit no justifica el que va fer ahir", ha recriminat des de l'Hospitalet de Llobregat.

En l'àmbit català, Fernández Díaz ha considerat "coherent" que la CUP cridi a l'abstenció el pròxim 20 de desembre, ja que es tracta d'un partit "antisistema". "És coherent que la CUP digui coses d'aquestes, el que no és coherent ni seriós és que el govern de la Generalitat estigui a les seves mans", ha etzibat.

Chacón crida de nou a una reforma constitucional

L'exministra i cap de llista del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, ha assegurat aquest dimarts que Catalunya "mereix sentir-se còmoda i ben finançada" a partir d'una reforma constitucional per la qual "lluitarà" el "conjunt" del PSOE, el líder del qual, Pedro Sánchez, "va noquejar" Rajoy en el debat, ha dit.

En un míting davant de 500 persones a Terrassa, amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol, el líder del PSC, Miquel Iceta, i l'alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, Chacón ha criticat l'"immobilisme" d'un PP que "només porta bronca" a Catalunya, així com Ciutadans, "que vol més bronca perquè li convé". "Hem decidit tornar a arriscar amb valentia", ha dit la dirigent socialista catalana, posant èmfasi en la reforma federal de la Constitució per la qual el conjunt del socialisme espanyol i Pedro Sánchez "lluitaran".

Domènech demana perseguir el finançament il·legal

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha proposat aquest dimarts tipificar com a delicte al Codi Penal el finançament il·legal de partits polítics i que s'apliqui per igual a les fundacions de les formacions polítiques.

En un acte de campanya sobre corrupció a Sabadell, amb moltes referències a l'ex alcalde socialista Manel Bustos, ha assegurat queb el 20 de desembre es decideix si es comença a construir "una Catalunya lliure de corrupció i corruptes" o se segueix "atrapats amb aquesta xacra que no és altra cosa que la falta de democràcia".

Girauta dóna el procés per enterrat

El candidat de C's per Barcelona a les properes eleccions espanyoles, Juan Carlos Girauta, ha afirmat aquest dimarts que el procés independentista "ja ha acabat" perquè es troba "en un carreró sense sortida". Girauta veu "poc probable" una entesa entre un partit "conservador" com CDC i un d'"anticapitalista" com la CUP i ha alertat que, en cas de segellar-se, tindria efectes "horrorosos" per Catalunya.

A més, ha volgut remarcar que l'únic missatge "clar i contundent" que els catalans no aposten per la separació d'Espanya passa només pel triomf de la seva formació el 20-D perquè, ha argumentat, si En Comú Podem s'erigeix com a primera força a Catalunya, se'n donarà una idea desdibuixada. Ha posat com a exemple Ada Colau, que "un dia vota 'sí-sí' i l'altre diu que Madrid ha de ser capital dels catalans".

Duran apel·la a una 'segona transició'

El candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que les propostes de la formació democristiana sobre un pacte fiscal i el blindatge de competències en educació i cultura per a Catalunya compten amb una majoria social al darrer i no només amb la meitat del país, en referència al suport que té la independència.

Per això, Duran ha defensat el vot per a Unió perquè' són molt més importants tres diputats per arribar a un acord que set per perpetuar un desacord'. En el míting final d'Unió a les comarques de Barcelona, Duran ha afirmat que les propostes d'Unió són ara 'possibles' perquè Espanya encara una 'segona transició'.