Ahir va ser l'últim dia per publicar enquestes abans de les eleccions de diumenge i tots els sondejos van coincidir que el PP serà clarament el partit més votat, encara que sembla que quedarà per sota del 30 % dels vots, molt lluny d'una majoria suficient per governar en solitari.

La mitja dotzena de sondejos que es van conèixer ahir -El Mundo, El País, ABC o La Razón- apunten a una forquilla per al partit de Mariano Rajoy que va dels 103 als 128 escons. Un resultat del tot insuficient per formar govern i a una distància insalvable de la majoria absoluta al Congrés, xifrada en 176 diputats.

Segon es manté el PSOE, amb estimacions que oscil·len entre els 76 escons del sondeig més garrepa i els 94 de l'enquesta més optimista, així que tot segueix obert. El líder socialista, Pedro Sánchez, fa dies que alerta d'una nova "pinça" que estreny les seves urpes sobre el PSOE a esquerra i dreta.

A la dreta del PSOE està Ciutadans que, a priori, manté la seva tercera posició en els sondejos, encara que sembla que perd una mica de força en els darrers estudis i, com a molt, es quedaria en els 72 escons. La majoria de les enquestes li concedeixen al voltant dels 60 diputats, de manera que es dilueix la possibilitat que la formació d'Albert Rivera protagonitzi el famós sorpasso i relegui el PSOE al tercer lloc.

En l'ala esquerra del PSOE -si és que poden mantenir aquestes classificacions de la política clàssica- continua estrenyent-lo Podem que, després de diversos mesos a la baixa, ha agafat noves forces sobretot després del debat "a quatre" de la setmana passada i l'esforç desplegat per Pablo Iglesias en la campanya. Així li ho reconeixen tots els sondejos, que li anticipen fins a 64 escons, quinze diputats més que els que li atorgava el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en la seva última enquesta elaborada al principi de l'octubre.

El que sí que és pràcticament definitiu sigui quin sigui el resultat final és que caldrà un pacte per investir el futur president del govern. I que l'acord més factible és el ja anticipat en tertúlies i cafès des de fa mesos, el format pel PP i Ciutadans. Totes les enquestes -en això també hi ha unanimitat- reflecteixen que la suma del PP i Ciutadans garanteix aquests 176 escons necessaris per triar l'inquilí del palau de la Moncloa. Qualsevol altra combinació és molt més complicada i exigeix tres o més partits, sempre amb Ciutadans com a frontissa. Malgrat això, l'alta volatilitat i el vot dels indecisos -al voltant del 40 % segons el CIS- seran els que inclinin definitivament la balança diumenge. Una dada que se suma al creixent interès dels ciutadans per aquestes eleccions és l'augment del vot per correu. Més de 783.000 ciutadans han sol·licitat aquest vot, el 14,40% més que el 20 de novembre del 2011, en les darreres generals.