Tant el Govern com les formacions independentistes Democràcia i Llibertat i ERC i també UDC i En Comú Podem van criticar ahir Mariano Rajoy i Pedro Sánchez per haver liquidat en un no res la qüestió catalana al debat de dilluns.

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va acusar els candidats popular i socialista d'haver forjat un "pacte implícit" per deixar de banda la qüestió catalana, la qual cosa representa segons el seu parer un "menyspreu" cap a Catalunya. Després de la reunió d'ahir del Govern, Munté va posar de relleu que en el cara a cara de dilluns es va tractar de forma telegràfica el procés sobiranista a Catalunya. "Es va posar en evidència l'existència d'un pacte implícit entre els dos principals líders dels partits estatals per sortir per la tangent davant una situació com la que està vivint Catalunya", va protestar Munté en roda de premsa, que considera que el debat que "ens va tornar directament al passat" i que va acabar en un "empat a silencis" i amb "zero idees i propostes per a Catalunya". Per a Munté, resulta "increïble" que Rajoy i Sánchez ni tan sols "escoltessin les demandes del moderador", el periodista Manuel Campo Vidal, que els "va cridar l'atenció" perquè abordessin el tema català.

El cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va destacar que el president del Govern i el candidat del PSOE a la Moncloa "es van picar per tot" menys per Catalunya, assumpte en el qual van aplicar l'"automatisme del 'no'" a les seves reivindicacions.

El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, va afirmar que Rajoy i Pedro Sánchez "van donar l'esquena a Catalunya" en evitar parlar sobre el procés sobiranista català, mentre que per al número dos d'Unió el 20D, Josep Sánchez-Llibre, va ser "impresentable" que Rajoy i Sánchez dediquessin tan poc temps a parlar de Catalunya.

El cap de llista d'En Comú Podem el 20D, Xavier Domènech, va definir el cara a cara de dilluns com "un final dolent" de l'última temporada de "Cuéntame" i va subratllar que "curiosament cap dels dos candidats no va voler parlar de Catalunya" ja que, malgrat els intents del moderador, "van tirar pilotes fora".

Fins i tot la socialista Carme Chacón va reconèixer que li hauria "agradat més" que es parlés "més de Catalunya", encara que, va dir, "no va ser culpa de Sánchez", sinó de Rajoy, que "no té cap interès" a abordar aquesta qüestió.

De la seva banda, el cap de llista de Ciutadans (C's) per Barcelona, Juan Carlos Girauta, va considerar "depriment" el cara a cara entre dos candidats de dos partits que veu ja "amortitzats".