El cop de puny que un jove de 17 anys va clavar a Mariano Rajoy quan participava ahir a la tarda en un passeig electoral al centre de Pontevedra va posar un punt d'inflexió a la campanya electoral, a quatre dies de les votacions.

El jove, que va ser detingut i conduït a comissaria, es va acostar a Mariano Rajoy amb l'excusa de fer-se una selfie i li va clavar un fort cop de puny a la cara quan la comitiva passava pels voltants de l'església de la Pelegrina. La policia el va identificar com A. V. F., de 17 anys, veí de Pontevedra i sense antecedents.

L'equip de seguretat que acompanyava Rajoy va reduir el menor, que també va agredir un dels seus membres. Posteriorment, se'n va fer càrrec la policia, que se'l va emportar emmanillat, sota l'acusació d'atemptat a l'autoritat.

Segons fonts del PP, l'agressor estaria vinculat a grups independentistes radicals i pertany al grup de seguidors del Pontevedra Club de Futbol Mocidade Granate, que al seu compte de Twitter es va desmarcar de l'incident.

L'agressió va rebre una condemna unànime i bona part dels missatges de suport es van produir en els mítings electorals del penúltim dia de la campanya electoral, quan els candidats van saber que un jove havia colpejat Rajoy a Pontevedra.

Des de Múrcia, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va condemnar l'agressió a Rajoy, a qui va manifestar la seva solidaritat. Els candidats a la presidència del govern de Ciutadans, Albert Rivera; de Podem, Pablo Iglesias; i d'IU, Alberto Garzón, van enviar missatges telefònics a Rajoy per interessar-se pel seu estat. També el candidat d'UPyD, Andrés Herzoz, va expressar la seva condemna per l'agressió a Rajoy en el seu compte de Twitter. "Res no pot justificar la violència", hi afirma.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va condemnar també "qualsevol forma de violència, afecti qui afecti", i va afegir "també les formes de violència, com en els desnonaments".

El candidat d'Unió el 20-D, Josep Antoni Duran i Lleida, també va condemnar l'agressió i alhora va demanar "respecte" a les idees de tots els partits democràtics.

Finalment, el President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va condemnar també "rotundament" l'agressió a Rajoy, encara que no tingui cap "amistat" ni "afinitat" amb ell.