Eleccions Generals 2016

L'Escola d'Art de Manresa, punt de votació d'aquest 20-D. Foto: Abel Gallardo 

Eleccions Generals 2015 en directe

La participació ha anat en augment i a les 6 de la tarda ja era del 58,29%, mig punt per sobre del 2011

20.12.2015 | 21:53
Eleccions Generals 2015 en directe
En aquests comicis s´emeten dos vots, pel Congrés i pel Senat.

A mesura que ha anat avançant la jornada electoral, les dades de participació de les Eleccions Generals d'aquest 20 de desembre han anat millorant respecte a les del 2011. A les 6 de la tarda, el 58,29% dels electors ja havien exercit el seu dret a vot segons el govern central, més de mig punt per sobre de les dades de fa quatre anys. A Catalunya, la participació era del 56,6%, 3,4 punts més que a les generals del 2011. Pots seguir els resultats de les eleccions generals en directe.

Fins a les 8 del vespre, els col·legis electorals han estat oberts per recollir el vot de més de 36, 5 milions de persones a tot l'estat. Les d'avui, són les Eleccions Generals amb un resultat més obert dels darrers anys i en joc hi ha el repartiment dels 350 escons del Congrés dels Diputats i els 208 del Senat durant la pròxima legislatura. A Catalunya, més de 5,5 milions de catalans estan cridats a les urnes per escollir 47 diputats i 16 senadors.

L'obertura dels col·legis s'ha desenvolupat amb normalitat i la jornada de votació en les eleccions generals ha arrencat sense incidents, segons la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martín Castro, i el subsecretari d'Interior, Luis Aguilera Ruiz, els quals han ofert una roda de premsa al Centre de Dades passats 2/4 d'11 del matí.

En total, hi ha hagut 22.951 col·legis electorals oberts, on s'ha pogut votar fins les 8 del vespre i s'ha pogut decidir entre les 605 llistes presentades al Congrés, amb un total de 2.263 homes i 2.090 dones-, i les 657 candidatures que opten al Senat, les quals formen 875 homes i 668 dones.

Un matí poc intens

Segons les primeres dades oficials, a les 14 h la participació electoral era del 36,94%, un punt per sota de la registrada el 2011, quan a aquesta mateixa hora de la tarda era d'un 37,88%a. Pel que fa a Catalunya, la xifra era lleugerament inferior i, a la mateixa hora, havia efectuat el seu dret a vot el 35,3% de l'electorat, sols dues dècimes del 35,5% que ho havia fet el 2011 a la mateixa hora. Per demarcacions, a Barcelona havia votat el 35,81% de l'electorat, a Girona el 34,07%, a Tarragona el 35,10% i a Lleida el 30,92%.

Els candidats desfilen pels col·legis electorals dels seus municipis

Un dels primers candidats que ha emès el seu vot ha estat Francesc Homs. El cap de lista de Democràcia i Libertat ha votat a es 10 del matí, a Taradell. "La política o la fas o te la fan", ha recordat el polític.

Jorge Fernández Díaz (PP) també ha votat a les 10, a Barcelona, mentre que Gabriel Rufián (ERC), ho ha fet a les 10.30 h, a Sabadell. Per la seva banda, el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech ha votat passades les onze i ha assenyalat: "és un dia per l'esperança".


Mariano Rajoy ha votat aquest matí a Madrid. Foto: EFE.

A nivell estatal, Mariano Rajoy ha votat al districte de la Moncloa i, igual que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha fet una crida a la participació. En el cas del català, ha acudit a votar a l'Hospitalet de Llobregat.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE i candidat a president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat optimista i ha destacat que les eleccions generals que se celebren representen "una jornada històrica" en què "fa olor de canvi" i ha confiat que es doni "el canvi de rumb que necessita Espanya ". Sánchez ha votat a Pozuelo de Alarcón.

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha votat cap a tres quarts d'una al barri de Vallecas. Iglesias ha desitjat una gran participació i ha assenyalat que s'està vivint "una nova transició".

Prop de 20 hores d'informació en directe a Regió7

Regió7, ofereix aquest diumenge una cobertura informativa especial amb motiu de les Eleccions Generals 2015. Els lectors podran conèixer tots els detalls dels comicis, que es presenten com uns dels més oberts dels darrers anys.

L´edició digital del diari realitzarà un ampli seguiment de l´actualitat de la jornada electoral. Ja des de primera hora, el lector trobarà al web informació actualitzada al moment sobre l´obertura dels col·legis electorals i el desenvolupament de les votacions, i posarem especial èmfasi en els municipis de la Catalunya central. També es podrà conèixer les dades de participació que es vagin fent públiques i les declaracions dels principals protagonistes del dia.

Un cop hagin tancat els col·legis electorals, a les 8 del vespre, i una vegada hagi començat l´escrutini, els usuaris de www.regió7.cat podran seguir minut a minut els resultats de les eleccions generals en temps real, tant a nivell nacional com per comunitat autònoma, província i municipi. Així mateix, el web inclourà gràfics i comparatives amb els resultats obtinguts per les diferents forces polítiques en les anteriors eleccions generals.

Aquesta cobertura informativa, serà el colofó a dues setmanes de campanya durant la qual Regió7.cat ha fet un seguiment profund de l´actualitat política del 20-D i també ha obert la porta a que polítics de les nostres comarques participessin en trobades virtuals amb els lectors. Els xats amb aquests candidats -Núria Carreras (PP), Èlia Tortolero (PSC), David Saldoni (DiL), Joan Baptista Costa (En Comú Podem) i Mirella Cortès (ERC)- es poden seguir consultat a la secció Eleccions Generals del web.

La jornada també es podrà seguir als nostres perfils de Facebook i Twitter (@diariRegio7).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema