La CUP ha emplaçat a Junts pel Sí, davant la victòria en les generals a Catalunya de l'esquerra i de partits "independentistes i autodeterministes", a que conclogui el procés de converses d'investidura amb una oferta d'un "ampli consens" que inclogui una presidència alternativa a Artur Mas.

La CUP, que no ha concorregut a les generals, ha llançat aquest missatge en un comunicat després de conèixer que En Comú Podem ha aconseguit la victòria a Catalunya a les eleccions generals, seguida d'ERC, mentre que Democràcia i Llibertat (CDC) ha quedat quarta després del PSC.

La formació antisistema i independentista negocia amb Junts pel Sí (CDC i ERC) la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat després que la CUP votés en contra d'investir a Mas en el primer ple de la legislatura, a partir de la qual cosa es va obrir a negociar en segona volta la investidura al costat d'un pla de xoc d'emergència social.

Segons ha explicat la CUP en la seva nota, el fet que les dues primeres forces en nombre de vots a Catalunya el 20D siguin En Comú Podem -defensa un referèndum d'autodeterminació- i ERC "confirma un mapa electoral protagonitzat per les formacions d'esquerres".

"Davant els bons resultats de les formacions d'esquerres i progressistes independentistes i autodeterministes, la CUP emplaça a Junts pel Sí a concloure el procés de converses amb una oferta que inclogui una presidència alternativa que pugui generar un ampli consens i també a millorar la proposta en relació amb pla de xoc", han assenyalat els cupaires, que creuen que una opció diferent de Mas tindria "més possibilitats" de recollir el suport de la CUP.

Els cupaires han recordat que "l'independentisme i el canvi social van de la mà, i només així aconseguirem -han dit- sumar nous agents polítics i socials a la ruptura i al procés constituent", pel que han cridat a En Comú Podem a sumar-se a la via secessionista.

"Els resultats de les eleccions a Catalunya evidència el viratge dels votants independentistes cap a l'esquerra. D'una banda, ERC s'ha situat com la primera força independentista, amb un resultat que triplica els resultats que van obtenir el 2011. D'una altra banda, DiL (la fórmula amb la qual CDC ha concorregut a les eleccions) ha caigut dels 16 diputats que va obtenir en els comicis estatals del 2011 als 8 actuals", ha resumit la CUP.

També el bon resultat obtingut per En Comú Podem significa "un ampli suport a una força que ha defensat clarament la necessitat d'un referèndum perquè la població catalana es pugui expressar lliurement a les urnes", ha recordat la CUP, encara que creu que "l'únic camí possible és la unilateralitat per fer irreversible la construcció de la República catalana".

La CUP ha de valorar i votar de forma definitiva la proposta de Junts pel Sí a la investidura en una "assemblea nacional" que la CUP celebrarà a Girona el proper 27 de desembre.

"Si l'oferta de Junts pel Sí varia en el sentit de proposar un president de consens, aquesta tindrà més possibilitats que sigui àmpliament acceptada per la militància i simpatitzants", han subratllat els cupaires.