El líder del PP, Mariano Rajoy, ha declarat aquest dilluns que intentarà consensuar "una fórmula de govern" després de les eleccions generals i no només assegurar-se la investidura, ja que creu que és necessari "un mínim enteniment" per governar. En aquest sentit, el líder popular ha assegurat que la seva prioritat és tancar un pacte amb el PSOE i per aquest motiu es reunirà en primer lloc amb el líder dels socialistes, Pedro Sánchez. Aquest però, sembla refusar la mà estesa de Rajoy. El portaveu socialista al Congrés Antonio Hernando ha manifestat aquest dilluns que el PSOE no donarà suport el candidat del PP Mariano Rajoy en una votació d´investidura ni tampoc s´abstindrà per fer-lo president.

En una entrevista radiofònica, Rajoy ha assenyalat que no descarta cap escenari de cara a la seva investidura, tampoc un pacte amb Ciutadans, PNB i Coalició Canària -que el deixaria a un escó de la majoria absoluta-. Però "en temes fonamentals necessitem al PSOE", ha advertit.

El líder popular també ha mostrat la seva disposició a trucar representants d'altres partits, començant pels socialistes, i ha insistit que intentarà "una fórmula de govern" que garanteixi, per exemple, l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat de l'any que ve, altres lleis pendents i atendre els compromisos i reptes europeus com els derivats del "Brexit".

El portaveu socialista Antonio Hernando ha convidat a Rajoy a buscar suport entre els seus "afins ideològics" entre els quals ha inclòs "les dretes nacionalistes". Sobre la possibilitat d´explorar un pacte entre PSOE i Units Podem, Hernando ha assenyalant que "no dóna, dóna menys en les anteriors eleccions" i ha responsabilitzat de nou Pablo Iglesias d´haver "afeblit l´esquerra" i d'"allunyar la possibilitat de canvi".

Rajoy ha recordat que el dia 19 de juliol es constituirà el Parlament de la XII Legislatura i ha considerat que de cara a un mes vista hauria d'haver-hi "un acord de mínims" que facilités les coses al rei en les consultes que mantindrà amb els representants dels diversos partits per proposar un candidat a la investidura.

LES CLAUS DE LA JORNADA ELECTORAL

El PP ha guanyat les eleccions celebrades aquest diumenge amb 137 diputats, 14 més que el 20-D, seguit del PSOE amb 85 escons, cinc menys que en els comicis anteriors. Units Podem s'ha situat com a tercera força política amb 71 escons, mentre que Ciutadans, quarta força amb 32 escons, perd vuit diputats. El segueixen ERC amb 9 escons; Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) amb 8, EAJ-PNB amb 5 diputats; EH Bildu amb 2 escons, i Coalició Canària amb un.

FUTUR IGUAL D'INCERT // Aquests resultats deixen un panorama pràcticament tan incert com el que va sortir dels passats comicis del 20 de desembre. Amb el Partit Popular de Mariano Rajoy com a gran triomfador d'aquesta nova jornada electoral, l'escenari polític que s'obre ara manté múltiples incògnites. Entre elles, caldrà estar pendent de si canvia la situació i els populars són capaços, a diferència d'aquests últims mesos, d'obrir un procés de negociació política amb la resta de formacions per intentar formar Govern. De nou l'alternativa d'una gran coalició amb el PSOE es perfila com l'única fórmula vàlida perquè el PP aconsegueixi els suports suficients perquè un eventual procés d'investidura de Rajoy prosperi.

Rajoy, a la dreta, acompanyat del seu equip, celebrant la victòria. Foto: EFE

PATACADA DE CIUTADANS // Si en les eleccions del 20-D Ciutadans ja va quedar lluny dels resultats que s'esperava, ara patinen de nou. Els mals resultats en aquesta cita per Ciutadans releguen la formació liderada per Albert Rivera a un paper secundari.

EL PSOE EVITA EL DESASTRE // El bloc d'esquerres tampoc surt ben parat d'aquesta nova cita amb les urnes. De tota manera, el PSOE de Pedro Sánchez agafa de nou oxigen. Els seus resultats segueixen molt lluny de ser satisfactoris per a la segona força política del país, però permeten respirar al líder socialista.

ELS SONDEJOS ENGANYEN UNIDOS PODEMOS // Havia començat per a ells com una nit triomfal i ha acabat fregant la tragèdia. Els resultats de Units Podem no han estat brillants, malgrat el que vaticinaven les enquestes, de manera que una possible aliança entre el PSOE i la formació liderada per Pablo Iglesias tampoc garanteix una majoria absoluta a un possible bloc d'esquerres. Sí seria possible amb la unió a aquesta aliança de Ciutadans o bé d'un conglomerat de forces nacionalistes, encara que vistos els antecedents aquesta possibilitat sembla descartable.

Iglesias i Errejón, després de compareixer davant la premsa. Foto: EFE

A CATALUNYA TOT SEGUEIX IGUAL // En Comú Podem es manté com la primera força a Catalunya en les eleccions al Congrés d'aquest diumenge amb 12 diputats, mentre que ERC en guanya 1 i en suma 9; CDC en té 8. El PSOE en perd 1 (9) i en canvi, el PP en guanya un i se situa amb 6 en detriment de Ciutadans, que ara passa a tenir-ne 5. En percentatge de vots, la força liderada per Xavier Domènech ha estat la més votada amb el 24,50%, seguit d'ERC, amb 18,26%, el PSC, amb el 16,66%, CDC, amb el 13,79%, el PP amb el 13,04% i, per últim, Ciutadans amb el 10,72%. La participació, amb el 70,43% dels vots escrutats, és del 65,08%, davant del 68,63% de les eleccions del 20 de desembre de l'any passat. En tota, a Catalunya s'escullen 47 diputats

Xavier Domènech celebra el triomf d'En Comú Podem a Catalunya. foto: EFE

UN PART I POLÍTICS FENT DE VOCALS //> Entre els moments curiosos que ha deixat el 26-J hi ha un part. Una dona de València ha hagut de marxar cap a l'hospital quan s'estava constituïnt la mesa perquè ha començat a donar a llum. A Esplugues, la socialista i exministra Carme Chacón ha fet de vocal, igual que Luis Garicano, de Ciutadans, però a Pozuelo de Alcorcón. En el costat negre, dues persones han mort, una a Madrid i una a Santa Coloma de Farners, per problemes cardíacs, despés i abans de votar, respectivament.

UNA PARTICIPACIÓ MOLT BAIXA // La participació a les eleccions generals d'aquest diumenge ha arribat al 69,73 per cent, molt similar a la del 20 de desembre passat amb els mateixos sufragis i fins i tot unes centèsimes per sobre. De fet, a les 6 de la tarda, la dada de participació oferta pel Ministeri de l'Interior - del 51,21 per cent- era la més baixa de la història de la democràcia a aquesta mateixa hora, encara que en aquell moment no hi havia inclòs el vot per correu i, a més, faltaven dues hores per al tancament dels col·legis electorals. Un dels motius que podrien justificar la baixa participació a mitja tarda és que alguns votants semblen haver aprofitat el bon temps per sortir de les seves ciutats i acudir a les urnes a última hora del dia.

Un home introdueix el sobre amb el seu vot en una urna. Foto: EFE

AUGMENTA EL VOT PER CORREU // No s'introdueix a les urnes fins que no es procedeix al tancament dels col·legis i en el cas d'aquest diumenge ha augmentat en un 86,5 per cent respecte a desembre, fins a superar 1,3 milions de electors.