Núria Carreras. Candidata al Senat pel PP

«Són gravacions de fa 2 anys, han tret només el que volen que s´escolti perquè són fragments i no pas tot l´enregistrament sencer», afirma la candidata al Senat pel PP de Monistrol de Montserrat, Núria Carreras. Segons el seu punt de vista és una maniobra per perjudicar el PP just abans de les eleccions.

Carreras també opina que el director de l´Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, no és una persona «escollida a dit», sinó triat per les tres cinquenes parts del Parlament català. A més a més assegura que, segons els estatuts d´antifrau, ha d´estar en contacte amb totes les institucions. «En aquest cas amb el ministre d´Interior del PP, però també hauria pogut ser del PSOE». En aquest sentit comenta que el que s´aprecia de l´enregistrament és que «realment s´està lluitant contra la corrupció, vingui del partit que vingui». Explica que el Partit Popular ha sortit molt perjudicat per aquests casos. «És una xacra que hem d´eliminar sigui com sigui, que l´hem patit i que ens ha perjudicat molt».

Carreras insisteix que el que realment s´hauria d´investigar és qui ha fet els enregistraments i qui els ha filtrat. «Això sí que és una conspiració», opina, perquè es tracta d´un fet absolutament il·legal. El ministre d´Interior, Jorge Fernández Díaz, també va dir ahir que és víctima d´un atac, un «atropellament» i que la filtració és «editada, esbiaixada, dirigida i descontextualitzada».

Èlia Tortolero. Número 13 pel PSC al Congrés

La santjoanenca Èlia Tortolero, candidata número 13 al Congrés dels Diputats pel PSC, pensa que a qui pot beneficiar tot l´afer del ministeri d´Interior i l´Oficina Antifrau de Catalunya és al sector independentista. Segons la seva opinió «el PP és una fàbrica d´independentistes», manifesta, «i quan fa aquestes coses encara més. Per això crec que beneficiarà el sector sobiranista en aquestes eleccions generals».

Per a Tortolero, en canvi, el PP no sortirà perjudicat de tot l´escàndol. A la gent que el vota ja li està bé, i a més a més són els menys crítics». Pensa que li hauria de passar factura, però que no serà així.

Des del seu punt de vista el ministre d´Interior, Jorge Fernández Díaz, hauria de dimitir immediatament o bé que el fessin fora del govern de l´estat. «No hi ha alternativa. És molt greu el que ha passat, i també és molt greu que l´enregistrin dins el seu propi despatx». Demana el mateix per al director de l´Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

En unes declaracions que De Alfonso va fer el mateix dimarts al vespre quan es va donar a conèixer l'enregistrament entre ell i el ministre, va culpar el PSC d´haver filtrat el document sonor. De Alfonso va assegurar que estaven investigant un suposat cas de corrupció de la formació política. El PSC ja ha anunciat que estudia la possibilitat de demandar el director de l´Oficina Antifrau.

Joan Baptista Costa. Número 20 per En Comú Podem al Congrés

A quatre dies de les eleccions l´escàndol no perjudicarà gaire el PP, opina el candidat al Congrés per En Comú Podem Joan Baptista Costa, i en canvi en surt «perjudicat molt negativament tot el sistema democràtic», opina. Si això hagués passat 1 o 2 mesos abans, llavors sí que li hauria passat factura a les eleccions, «però en aquests moments és difícil».

Per a Costa tot aquest afer s´explica per la forma d´entendre el poder que té el Partit Popular. «No és una cosa d´avui. Penso que és clarament tot un procés que s´ha anat generant al llarg dels anys». Per al candidat d´En Comú Podem de Sant Vicenç de Castellet, «les clavegueres de l´estat hi han sigut sempre. Com la corrupció, tot té un mateix corpus d´entendre la política al servei d´uns interessos determinats. És absolutament antidemocràtic» i genera poca confiança en la política. «És la gota que fa vessar el got».

Costa considera que el ministre d´Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l´Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, haurien de plegar immediatament, «ser fulminats dels seus càrrecs». També assegura que qui va a votar a favor de la designació de De Alfonso «caldria que expliqués com es va arribar a col·locar aquest jutge com a cap d´Antifrau». Afirma, així mateix, que Fernández Díaz hauria de plegar com a candidat. «Seria el més normal, però en aquest país les coses normals no passen».

Costa, Tortolero, Carreras, Telechea i Chacón, els candidats de la Catalunya Central

Carolina Telechea, número 6 per ERC al Congrés

Carolina Telechea, número 6 al Congrés dels Diputats per Esquerra, comenta que «sempre et penses que ja no et pot sorprendre res fins que al final surt un tema tan greu com aquest». Des del seu punt de vista «no té explicació. No trobo cap explicació lògica més enllà de fer mal als partits independentistes, al procés i a Catalunya».

Telechea, d´Igualada, pensa que no tindrà repercussió a nivell electoral per la proximitat amb la cita electoral i perquè tampoc els casos de corrupció a l´estat espanyol no han afectat el Partit Popular. «Continuarà guanyant, i no m´explico com tots els casos no li passen factura. Està en mans de la ciutadania castigar aquestes actituds, però no crec que tingui transcendència a aquestes alçades».

Segons la seva opinió, tampoc no afavorirà els partits independentistes. «Són tants i tan constants els atacs per part del govern als independentistes que crec que la gent que tria un partit sobiranista ho farà igualment, hi hagi conspiracions o no».

Telechea pensa que el cas hauria de tenir conseqüències. D´entrada polítiques, amb la dimissió del ministre Jorge Fernández Díaz i del director de l´Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. «Tenim el dret a la innocència fins que no es demostri el contrari», assegura, però «en aquest cas hi ha indicis» que haurien de tenir conseqüències «com a mínim a nivell polític». A nivell penal és d´hora per dir-ho.

Àngels Chacón, número 7 per CDC al Congrés

Per a la candidata de CDC al Congrés Àngels Chacón, la filtració de les gravacions entre el ministre d´Interior i el director de l´Oficina Antifrau de Catalunya és una mostra més del «tot s´hi val» per desacreditar partits i persones que lideren el procés sobiranista.

Fa notar que per un cantó hi ha «la hiperactivitat del Tribunal Constitucional», una eina «legal però utilitzada de manera incorrecta», i per l´altra hi ha «aquests sistemes il·legals». Això, opina, hauria de fer obrir els ulls a aquelles persones que encara dubten sobre la via independentista.

Per a Chacón el PP pot sortir esquitxat per aquest cas, encara que «després de casos com el de Bárcenas, la corrupció, i aquest president tan distant i poc proactiu, té un grup de votants fidels que sembla que això no els afecti. No sé fins a quin punt farà canviar el vot o farà desdir aquests militants fidels fins a la medul·la». A nivell català considera que reforça el discurs de Junts pel Sí «de continuar el procés després de negatives, menysteniment i d´ignorar les demandes del poble català».

La candidata fa seves les declaracions de Carles Puigdemont i Artur Mas que «un cop més no tan sols s´ha intentat polititzar la justícia, sinó les eines que en un sistema democràtic han de vetllar perquè això no passi. És com si poséssim el llop a vetllar les ovelles». Afirma que el cas «no pot quedar impune» i que cal depurar responsabilitats.