En Comú Podem ha tornat a guanyar les eleccions a Catalunya amb resultats calcats als del 20-D, però amb l'espina clavada de no haver pogut veure créixer les confluències a l'Estat. La victòria a Catalunya, la segona en sis mesos, consolida el partit com "l'alternativa de govern a CDC". Aquest ha estat el missatge que ha llançat el cap de llista, Xavier Domènech, en la compareixença davant els 500 seguidors que s'han aplegat a l'Estació del Nord amb sensació agredolça per la victòria del PP al conjunt de l'Estat. "Hem de treballar des de ja per construir l'alternativa a Catalunya", ha insistit un Domènech que ha dedicat paraules tant a CDC com a ERC. Com havia fet durant la campanya, ha lamentat que els republicans hagin "confós l'adversari" i hagin preferit "sacrificar el país pel partit i el poder".

"Si en sis mesos hem tornat a guanyar a Catalunya, amb els atacs que hem arribat a rebre d'aquells que confonen partit, poder i país i que sacrifiquen el país pel partit i pel poder, és clar que l'espai polític que representem és l'alternativa a Convergència", ha exclamat Domènech. El cap de llista dels comuns ha preferit centrar el discurs en l'arena parlamentària catalana i, a diferència del que ha fet en campanya, no ha carregat contra el PP sinó contra CDC i ERC.

Domènech ha obviat que aquest diumenge es dirimien les eleccions al Congrés i al Senat i ha presentat l'espai d'En Comú Podem com l'alternativa de govern a Catalunya. Una alternativa a CDC i a les seves polítiques "que financen escoles de l'Opus mentre retalla en educació i que neguen el repartiment equitatiu dels costos de la crisi". "Portem massa temps així", ha opinat. Per això, ha urgit les esquerres catalanes a continuar teixint els espais de complicitat que portin a la creació d'una nou espai polític amb possibilitats d'arribar a la Generalitat.

500 persones han omplert l'espai que els havia reservat la candidatura a l'Estació del Nord. Han rebut els caps de llista amb crits de 'Sí, se puede', tot i que la nit no ha acabat sent tan il·lusionant com apuntaven els sondejos a peu d'urna. De fet, les cares del públic i dels candidats denotaven aquest doble sentiment: satisfacció per haver tornat a guanyar les eleccions a Catalunya (tot i que esperaven fer-ho amb més diputats) però decepció en comprovar que Units Podem només ha pogut ser tercera força a l'Estat.

"Sou absolutament màgics. En sis mesos, hem tornat a guanyar les eleccions a Catalunya", ha dirigit Domènech a la militància. En Comú Podem ha incrementat el percentatge de vot a Girona, Lleida i Tarragona, tot i que ha vist com reculava lleugerament a Barcelona. "Es consolida l'espai polític de les classes mitjanes i populars d'aquest país", ha subratllat.

ERC repeteix els millors resultats de la seva història amb 9 diputats al Congrés

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha repetit els millors resultats de la seva història des de la restauració de la democràcia postfranquista en unes eleccions al Congrés dels Diputats. En concret ha tret 9 diputats, els mateixos que va treure el 20 de desembre del 2015. De la mateixa manera, ERC ha aconseguit repetir resultats a totes les demarcacions catalanes. Ha tret 5 diputats a Barcelona, 2 a Girona, 1 a Lleida i 1 a Tarragona. Els republicans sí han superat, en canvi, el nombre de vots que van aconseguir si ara fa sis mesos. Dels 601.782 d´aleshores, el 15,99% del total, han passat a 623.867 amb el 99,03% de vots escrutats, el 18,19%.

Homs avisa que l'independentisme serà "decisiu" i es declara disposat a fer fora el PP de la Moncloa

El candidat de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, ha avisat aquest diumenge que l'independentisme serà "decisiu" per a la formació d'un nou govern a Espanya i s'ha declarat disposat a fer fora el PP de la Moncloa. "Li dedicaré això a Fernández Díaz i a tots aquells que han fet guerra bruta i que han utilitzat les clavegueres de l'Estat, perquè malgrat el conjunt del resultat, nosaltres estem a punt i disposats a fer-los fora de la Moncloa, i ho farem", ha remarcat en la seva compareixença per valorar els resultats electorals. Per la seva part, el president convergent, Artur Mas, ha culpat ERC de la victòria d'En Comú Podem a Catalunya per no haver volgut fer una única coalició sobiranista.

Des del Museu Marítim de Barcelona, els dirigents de CDC han comparegut satisfets per haver aguantat posicions, especialment després del resultat que augurava l'enquesta de TV3. Homs ha constatat que els convergents tenen una "grandíssima capacitat de resistir" i ha opinat que, donades les circumstàncies, els queda un "regust positiu" d'aquestes eleccions.

Feta la valoració des del punt de vista del partit, ha constatat que la repetició de comicis "no porta enlloc", i que CDC i l'independentisme en general tornen a ser "decisius" per formar executiu. "Mal que els pesi, l'independentisme torna a ser decisiu. Han volgut negar la realitat del que representem, però la realitat els ha trucat a la porta", ha remarcat Homs, que ha reiterat una de les seves consignes en campanya: "Els nostres vots aniran a preu d'or". En aquest punt, ha recordat les 15 condicions que ell mateix va dibuixar per fer pactes postelectorals, entre les quals figura la de desallotjar el PP de la Moncloa.

Meritxell Batet perd un diputat i registra els pitjors resultats de la història del PSC

El PSC estrenava cap de llista en aquestes eleccions al Congrés dels Diputats espanyol i Meritxell Batet no ha resistit l´embat. La líder socialista ha aconseguit set diputats, un menys dels que va aconseguir Carme Chacón en els comicis del 20 de desembre, i ha registrat d´aquesta manera els pitjors resultats de la formació des de la reinstauració de la democràcia. Per circumscripcions, els socialistes han repetit resultats a tres de les quatre catalanes, Barcelona, amb cinc, Girona amb un i Tarragona també amb un. En canvi han perdut l´únic diputat que tenien a Lleida, de manera que no hi haurà representant dels socialistes catalans lleidatans a la cambra baixa espanyola.

Pel que fa al nombre de vots, la formació socialista en va obtenir el 20 de desembre del 2015 590.274, és a dir, el 15,69% del total. Aquesta vegada la xifra ha estat lleugerament inferior. Amb el 99,18% del vot escrutat la llista encapçalada per Meritxell Batet n´havia obtingut 553.611, el 16,12%.

El PPC puja un diputat i se situa com la cinquena força per davant de Ciutadans

El PPC ha obtingut 6 diputats i XX% dels vots a les eleccions al Congrés amb el 99% escrutat. El partit liderat per Jorge Fernández Díaz ha pujat un diputat respecte al 2015 després d'obtenir 457.861 vots (el 13,35%) i se situa com la cinquena força a Catalunya, per davant de Ciutadans, que amb 5 escons i 374.764 vots (10,93%) ha quedat com a sisena força. Així, els populars milloren el resultat de l'any passat, quan amb 5 diputats van treure el seu segon pitjor resultat de la seva història en les eleccions al Congrés. El resultat més dolent va ser el que va treure després de les eleccions al Congrés del 1989, quan va aconseguir només 4 diputats i 336.015 (10,64%).

C's manté els cinc escons assolits el 20-D però recula per darrere dels populars i passa a ser sisena força a Catalunya

Ciutadans (C's) ha mantingut els cinc escons assolits el passat 20-D a Catalunya, però ha tornat a cedir el lloc als populars i ha reculat fins a ser sisena força. El partit encapçalat per Albert Rivera ha perdut més de 114.500 vots respecte el 20-D arreu del país, però l'aritmètica i la Llei d'Hondt li han permès continuar tenint-hi cinc diputats. Això sí, com també va passar al desembre, quatre són per la circumscripció de Barcelona i el darrer, per la de Tarragona. Ni a Girona ni a Lleida, els candidats de C's Margarita Santo i Óscar Uceda han aconseguit suficients suports per tenir-hi escó. En total, amb el 99,41% escrutat, Ciutadans ha aconseguit 376.323 suports a les urnes aquest 26-J (un 10,93% del total).