Cinc minuts és el que va durar ahir al matí la retirada de les dues estelades penjades a la façana de l'ajuntament de Navàs a càrrec de tres agents dels Mossos d'Esquadra de paisà observats per una vintena de navassencs que hi posaven la banda sonora de xiulets i de crits de protesta. Els agents havien arribat uns minuts abans en un cotxe sense marques. Primer van despenjar l'estelada amb el triangle blau i després la del triangle groc. Van anar per feina, van ensacar les dues banderes en una bossa de color negre, i de la mateixa manera que havien arribat, van marxar.

La primera resposta dels navassencs va ser la col·locació d'una gran estelada en una façana privada a pocs metres de la de l'Ajuntament i alguns veïns van tornar a posar-ne a les finestres i balcons també de la plaça. Posteriorment, era el mateix alcalde, Jaume Casals, qui ajudava a penjar de la barana del balcó central de la Casa de la Vila dues banderes negres. Tot plegat sense cap mena d'incident.

L'alcalde, Jaume Casals, s'ho prenia amb una barreja de resignació i d'indignació mentre declarava a Regió7 que havia trobat massa tebior en l'AMI, l'Associació de Municipis per la Independència, davant les resolucions de les juntes electorals a instància de les denúncies de Societat Civil Catalana. Segons Casals, "l'AMI en moments com aquests hauria hagut de tenir una actitud més forta per defensar els municipis que hi estem adherits, talment com es va fer en el 9-N. En el nostre cas, posar les dues estelades era un acord de ple d'amplíssima majoria. No entenc per què no s'ha donat una consigna de més resistència; posem-nos-hi i resistim. Haurem de fer passes més decidides d'ara endavant. Les plebiscitàries no ho són perquè se'n diguin, ho seran perquè les exercim com a plebiscitàries, i si ara ja no fem aquest exercici, què farem més endavant?".