Després de les eleccions de diumenge, en més d'una quarta part dels ajuntaments de l'àrea de Regió7 ha canviat el partit dominant -el que ha aconseguit més vots- en comparació dels resultats de fa quatre anys. D'aquests girs de truita, ERC és clarament el partit que en surt més beneficiat. Mentre que, a l'altre plat de la balança, els qui més hi perden són CiU i, especialment, el PSC.

Lògicament, aquest canvi de dominància no es tradueix automàticament en alcaldies assolides o perdudes -tret dels casos que hagi donat ja com a resultat una majoria absoluta-, perquè resten supeditades als pactes que hi pugui haver en les properes setmanes, abans de la constitució dels nous Ajuntaments (el 13 de juny). Però mostren una clara tendència.

Sumant Bages, Moianès, Berguedà, Cerdanya, Solsonès i Anoia, Esquerra ha gairebé doblat el nombre de municipis on ha estat la força vencedora. El 2011 en van ser 22, i ara és el partit dominant en 42 (el 90%). De fet, en aquest conjunt de sis comarques els republicans no han perdut ni un sol municipi on el 2011 haguessin esdevingut primera força. Els han preservat tots. I el salt endavant d'ERC es veu reforçat per un altre aspecte, que és que en diverses poblacions aquest sorpasso ha portat com a regal una majoria absoluta i, per tant, la garantia de tenir l'alcaldia i de poder governar en solitari. És el cas, per exemple, de Callús i Fonollosa, al Bages, on ha desbancat CiU; de Puig-reig i Saldes, al Berguedà; de Sant Llorenç de Morunys, al Solsonès, i de Castellolí i Copons, a l'Anoia.

La creu d'aquesta moneda és sobretot el PSC, que ha deixat de ser primera força en 13 municipis, més de la meitat dels que tenia, ja que ha passat de 22 a 9. Els socialistes pateixen especialment aquesta davallada per la banda de l'Anoia, on han perdut preeminència en cinc municipis, entre els quals feus històrics com Vilanova del Camí i Els Hostalets.