El no de la CUP als pressupostos va centrar ahir a Gironella bona part del discurs de Francesc Homs, cap de llista de Convergència al Congrés. "Del govern del PP i del Tribunal Constitucional, ja ens ho podem esperar tot, però el que ha fet la CUP no t'ho esperes, i menys quan s'ha carregat els pressupostos més socials, mil milions d'euros per a les persones més febles", va afirmar Homs en un míting davant de 200 persones a la plaça de la Vila del municipi que governa amb majoria David Font, president de CDC al Berguedà.

Homs va comparar "l'entrebanc" que ha suposat "l'actitud" dels cupaires amb la seva afició al ciclisme [ahir va anar de Taradell a Gironella amb bicicleta]: "les pujades que fan mal de debò són les que no t'esperes", va dir. "Com pot tenir la barra, la CUP, de dir que es posa al costat dels més febles quan els ha impedit tenir una mica més? És demagògia", va afirmar Homs en l'acte en què va compartir protagonisme amb Miquel Calçada, cap de llista de CDC al Senat. "Ni amb la CUP ni el PP anirem enlloc", va indicar Homs.

A l'acte també hi va intervenir Marc Calmet, candidat berguedà, que va com a número 16 a les llistes al Congrés i que va titllar "d'irresponsables" la CUP, mentre que va descriure el PP, el PSC i Ciutadans com "l'eix del mal".

Francesc Homs va defensar la decisió del president, Carles Puigdemont, de sotmetre's al setembre a una moció de confiança: "Quan tu anuncies que t'hi sotmetràs, és que tens les idees clares, que estàs convençut que te'n sortiràs", va assegurar. I respecte al govern de l'Estat, va lamentar que "haguem de fer unes eleccions que no tocaven i per culpa dels qui ens donen lliçons contínuament". Malgrat tot, va dir: "hi ha gent que només es queixa, i nosaltres plantem cara; de les pedres en fem pans. CDC hem estat a prova moltes vegades però sempre ens n'hem sortit", va reblar, convençut, respecte al procés, que Puigdemont i el Govern "mantindran el rumb". Just abans del discurs d'Homs, Miquel Calçada va afirmar: "vull anar al Senat a dir que volem la independència de Catalunya, allà hi haurà catalans que aniran a defensar el dret a decidir, però sabem que no n'hi ha prou".

Calçada, que va recordar el gest "poderós" de Mas de fer un pas al costat, també va referir-se al desànim i va defensar que "sabíem que hi hauria alguna tempesta, i no és qüestió que ens arronsem quan l'onada és més alta". Finalment, va fer una consideració sobre la CUP: "diuen a uns altres que portin sols la motxilla, que sabíem que pesava. Això no és lleial".