El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha proposat un pla de 5.000 milions en el primer any de legislatura per ajudar els municipis petits i mitjans fins que s'aprovi una nova llei de bases de règim local.

Ahir, a Igualda, en la presentació del programa electoral en el pla municipal, Domènech, acompanyat pel catedràtic de Ciència Política Joan Subirats, va explicar que "en les onades descentralitzadores el gran oblidat ha estat el municipalisme i s'ha d'introduir un debat regenerador, perquè els municipis vertebren el país i han rebut més l'impacte de la crisi". Segons el seu parer, "la crisi ha fet que aquesta nova llei sigui més urgent, i a més s'hi afegeix la llei Montoro, que ha retallat l'autonomia financera de comunitats autònomes i ha intervingut la capacitat financera dels ajuntaments". Com a mesura d'urgència fins a l'aprovació de la nova llei, En Comú Podem preveu una dotació de 5.000 milions d'euros, per "atendre els plans específics de cada ciutat a partir de les seves necessitats. És un pla de cohesió social i urbana, i un pla que ha de garantir els serveis socials bàsics".

La distribució es faria en funció de la població, de la renda, i indicadors d'atur, pobresa energètica, va precisar; i "es finançaria a partir de la recuperació de l'IVA que es cobra a les administracions locals -reclamació històrica-, la creació d'un fons extraordinari en els pressupostos generals de l'Estat i la negociació de fons europeus".

Subirats considera "insuficient" l'actual repartiment de despesa pública del 13% per a l'àmbit local, el 34% per a l'autonòmic i el 53% per a l'estatal, i ha posat com a model ideal el dels països nòrdics, on "els governs locals controlen més del 50% de la despesa i s'ocupen de competències aquí en mans de les comunitats autònomes com la sanitat i l'educació".

El pes pressupostari més gran dels municipis no hauria d'anar en detriment de les comunitats autònomes, va dir Subirats, per a qui "la Generalitat no hauria de tenir funcions redistributives, però sí tenir més confiança en els ajuntaments", i va citar com a bon exemple la llei de barris del tripartit català.