El debat d'anit entre els quatre principals candidats a la presidència del govern es va convertir en un front comú de Pedro Sán-chez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans) contra l'actual president del govern i candidat del PP, Mariano Rajoy, que combatia les diferents envestides escudant-se en la seva acció de govern.

Així, Rajoy va retreure als seus rivals electorals que comparteixin una "visió bastant trista" del país, i els va advertir que cal perseverar en les polítiques econòmiques que ha desenvolupat el seu govern aquests quatre anys.

El president en funcions va rebutjar la proposta dels altres candidats de derogar les principals reformes i mesures que ha fet el seu govern: "si ho deroguem tot, tornarem a la situació calamitosa del 2011", va assenyalar.

En el debat a quatre, el cap de l'executiu en funcions va advertir a la resta de candidats que "governar no és fàcil", com no ho és governar la quarta potència europea i començar a fer-ho quan el país estava "a punt de fer fallida".

"Quan jo vaig arribar al govern, Espanya estava amenaçada de fallida, ara ja no ho està; estava amenaçada de rescat, ara no ho està", va dir Rajoy, que va advertir que si el país hagués estat rescatat ara "estaríem com Grècia" . Davant d'aquest balanç optimista, Iglesias va acusar Rajoy d'haver suspès l'"examen" en polítiques econòmiques i li va recordar que quan les coses no funcionen cal canviar-les.

Iglesias va admetre, com va dir Rajoy, que "governar no és fàcil", però li va respondre que quan se suspèn un examen "no serveix posar d'excusa que l'examen era molt difícil" i li va demanar que reconegui que algunes coses s'han fet malament.

El líder de Podem, en el bloc del debat dedicat a la situació econòmica, va recórrer a citar les dades del mateix govern per destacar la baixada d'afiliats a la seguretat social i de la població activa, així com el rècord en atur juvenil.

"Hi ha menys persones treballant i menys que busquen feina" i això "posa en risc el sistema de pensions", va continuar, per insistir després que quan les coses no han funcionat, com les dues últimes reformes laborals, cal canviar-les. "Crec que no hi ha problemes en democràcia a reconèixer que s'ha suspès un examen, nosaltres pensem humilment que podem fer-ho millor", va subratllar després de recordar l'informe de l'OCDE que apunta que "les polítiques de retallades" no han servit per sortir de la crisi.

En l'aparat econòmic del debat, Sánchez va alertar que si Rajoy segueix al capdavant del govern, "previsiblement hi haurà més retallades, més pujades d'impostos i més casos de corrupció setmana rere setmana". Sánchez va restar credibilitat a la proposta de Rajoy que abaixarà els impostos en la pròxima legislatura després d'assegurar que darrere d'aquesta mesura "hi ha una gran mentida o una gran retallada o les dues coses alhora". "Si continua al capdavant del govern, previsiblement hi haurà més retallades i noves pujades d'impostos a la classe mitjana i treballadora i previsiblement seguirem tenint casos de corrupció setmana rere setmana en els mitjans de comunicació", va avisar.

Rivera també va alertar a Rajoy que "no és el moment de vendre fum" i va recordar a Rajoy que "ens porta propostes que podria haver fet des del 2011 amb la seva majoria absoluta, i no ho ha fet". En aquest sentit va instar el cap del govern a "tractar els espanyols com a adults". També va tenir paraules per a Iglesias, que presumia de la seva gestió a Madrid i Barcelona, al qual també va demanar que no "vengui fum" i que no "castigui" els autònoms i les classes mitjanes amb una pujada de l'IRPF.