Els partits catalans van encaixar ahir al matí i migdia entre atònits i indignats el reny del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, als diputats del Parlament en la seva compareixença davant la Comissió d'Assumptes Institucionals.

Després d'escoltar com De Alfonso elevava el to contra pràcticament tots els partits, la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, es va mostrar molesta pel "to" utilitzat per De Alfonso: "S'ha comportat com un home ferit, acorralat, que s'ha dedicat a atacar els grups parlamentaris. Ha intentat justificar l'injustificable".

"No li sortirà bé la jugada, no es pot justificar el que és injustificable", va afegir Arrimadas, que va denunciar els procediments "gairebé mafiosos" objecte de la polèmica.

Des de Junts pel Sí, el diputat convergent David Bonvehí també va denunciar el to "inadmissible" utilitzat per De Alfonso i va assegurar que els seus "arguments són febles" (més informació a la pàgina 3)

El diputat del PSC Ferran Pedret va criticar el "to i el contingut" utilitzat per De Alfonso a la seva compareixença, la qual cosa havia accentuat encara més l'opinió dels socialistes que "no pot seguir ni un sol minut més" al capdavant d'Antifrau, a fi de preservar el "prestigi i el bon nom" d'aquesta institució. Pedret va lamentar que el director d'Antifrau no hagués considerat ni "notori" ni "greu" el contingut de les seves converses amb el ministre: "o hem perdut el sentit de la realitat la majoria dels grups" d'aquesta cambra o bé "li falta a vostè", li va etzibar el diputat socialista.

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, va qualificar d'"inadmissible" i "èticament indigne" amenaçar els diputats de la cambra catalana amb fer públiques informacions comprometedores si "no es porten bé". Rabell el va acusar de convertir la sessió en "un judici sumaríssim en contra dels diputats", a la vegada que li ha retret la seva "exhibició de prejudicis antics", en referir-se "als subnormals" i en "comparar els gais amb els cocaïnòmans i els borratxos", i li va preguntar: "En quina etapa de l'evolució de la civilització s'ha quedat?".

El diputat del PPC Santi Rodríguez va atribuir als sobiranistes la idea que "algú que expressa la seva espanyolitat no pot estar al capdavant d'una estructura d'Estat", encara que també es va desmarcar de les "formes" utilitzades pel director d'Antifrau: "hem estat crítics amb la manera com moltes vegades vostè ha expressat les seves opinions".

La diputada de la CUP Anna Gabriel va qualificar De Alfonso de "cavall de Troia d'aquest Parlament" (vegeu pàgina 3).