El Banc Central Europeu (BCE) va començar ahir a injectar en el sistema financer de l'euro liquiditat a un tipus d'interès del 0% i a un termini de quatre anys, amb l'objectiu d'impulsar la concessió de crèdits a les empreses i a les llars i aconseguir que pugi la inflació.

L'entitat monetària ha prestat 399.289 milions d'euros al 0% durant quatre anys a 514 bancs comercials de la zona de l'euro.

L'operació de liquiditat venç el 24 juny del 2020, però els bancs tindran l'oportunitat de tornar els préstecs abans, als dos anys, el 27 juny 2018.

El tipus d'interès per a aquesta operació de liquiditat serà el de les operacions principals de refinançament, les subhastes setmanals, en el moment de l'adjudicació, que actualment és del 0%.

Com que els bancs comercials havien de tornar al BCE 370.000 milions d'euros de subhastes anteriors, la quantitat neta nova que entra al sistema financer de l'euro és de 23.290 milions d'euros.

La decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea (UE) justifica més les mesures no convencionals de política monetària del BCE, que haurà de mantenir el seu ritme molt expansiu i no pot considerar ara començar a retirar gradualment els estímuls monetaris, com han exigit alguns crítics en alguns països com Alemanya. Alguns experts consideren que el BCE, fins i tot, podria haver de baixar més els tipus d'interès els pròxims mesos.

De moment, el BCE ha estat força concís després del Brexit i ha intentat tranquil·litzar els mercats posant l'accent en què "està preparat per proporcionar liquiditat addicional, en cas necessari, en euros i en moneda estrangera".

El BCE considera que "el sistema bancari de la zona de l'euro és resistent en termes de capital i liquiditat", però farà "un atent seguiment dels mercats financers i es manté en estret contacte amb altres bancs centrals". En aquestes noves operacions de liquiditat dels bancs poden demanar fins a un 30% dels seus préstecs a les empreses i consumidors. "Això significa que els bancs que prestin més a l'economia real podran prendre prestat més a un tipus d'interès menor", segons el BCE.

La peculiaritat d'aquestes noves operacions de liquiditat és que el BCE remunerarà els bancs pels préstecs amb el 0,4%, la seva actual taxa d'interès als dipòsits, si donen molts crèdits a l'economia real. Perquè el BCE els arribi a pagar per demanar prestat, els bancs comercials han d'haver prestat entre l'1 de febrer de 2016 i el 31 gener 2018 més del que feien abans. El BCE estableix una quota de referència de forma individual per a cada banc. De moment, els bancs poden arribar a ser remunerats amb un 0,4% d'interès, però si el BCE decideix baixar més la seva facilitat de dipòsit, el percentatge podria ser més gran.

El BCE durà a terme les altres tres operacions al setembre i desembre de 2016 i al març de 2017. Amb aquestes noves operacions el BCE vol oferir als bancs condicions de finançament atractives a llarg termini perquè prestin a l'economia real, a les empreses i les llars, tot i que estan excloses les hipoteques per evitar bombolles en el sector immobiliari.

El BCE va anunciar aquesta segona sèrie d'operacions de liquiditat a molt llarg termini al començament de març per, juntament amb altres mesures com les compres de deute públic i privat, per portar la inflació des de l'-0,1% a què es situa ara fins el seu objectiu, una mica per sota del 2% a mitjà termini.

No obstant això, alguns experts assenyalen que hi ha molta liquiditat en el sistema financer i que els bancs no saben què fer amb ella, encara que amb el Brexit la situació pot ser que es modifiqui perquè hi ha molta incertesa.