Inuits, com els esquimals. Així s´anomenen els mòduls constructius prefabricats elaborats amb materials totalment reciclables que han dissenyat un grup de professionals que treballen a la Catalunya Central. Ho presentaran en societat el dia 5 d´octubre a Berga, la ciutat on s´ha desenvolupat el projecte i on es fabricaran uns habitacles que són cent per cent reciclables i més econòmics que els convencionals. Un habitatge de 72 metres costarà 63.000 euros. I el mòdul sortirà a partir de 20.000 euros, amb un pes de 8 tones.

Un Inuit berguedà és una forma geomètrica compacta amb una estructura metàl·lica que és pot vestir per fer-ne una llar, un spa, uns lavabos públics, una escola bressol, un refugi de muntanya, una oficina d´informació, un bar al carrer o una barbacoa per posar-la al bell mig del bosc. De fet, a-quest mòdul permet donar-li tantes utilitats com la imaginació pugui concebre. Així ho han explicat a Regió7 els seus pares, els arquitectes Ramon Subirana i Arturo de Visa; Ramon Riu, interiorista i dissenyador industrial; Ramon Escobet, empresari del sector de la fusteria d´alumini i la dissenyadora Ermínia Altarriba.

Els mòduls compleixen les exigències del Codi Tècnic d´Edificació i són eficients energèticament. El prototipus de 32 metres quadrats que han estat desenvolupant els darrers sis mesos s´ha fet amb polímers barrejats amb fusta i s´ha concebut com un habitacle per a tres persones. Disposa de porxo, cuina-menjador amb un sofà-llit, una habitació doble amb un armari encastat, a més d´un lavabo amb dutxa. Però es poden fer al gust del consumidor. Així els mòduls poden ser des d´un garatge fins a un llenyer o un home cinema en funció de les necessitats.

El sistema de producció és industrial i permet que l´edifici surti acabat de fàbrica. En aquest cas no són els diferents professionals els que van a l´obra a fer la seva part de la feina (paletes o fusters) sinó que treballen en una nau i acaben el producte allà. El mòdul es pot instal·lar al lloc on hagi d´anar en un sol dia un cop preparats els terrenys. S´hi porta amb un camió. Quan es vulgui es pot desmuntar i reciclar tot el material.

Els impulsors creuen que la fabricació industrial d´Inuits pot donar feina a seixanta professionals. Han començat a vendre´n a Catalunya, França i el Marroc.