Al carrer Zamenhof de Manresa es troba l´empresa Tecnical, que enguany compleix 25 anys, ja que va ser creada el 1989 per iniciativa d´un grup de persones que venien del món de la distribució elèctrica.

Deu anys després, el 1999, van entrar a formar part del grup COEVA, que és capdavanter a Catalunya en la venda especialitzada en material per a l'automatització, que alhora és dins del grup FEGIME, líder a nivell internacional.

Des dels seus inicis Tecnical ha tingut una visió innovadora de crear una distribució molt especialitzada en productes de primeres marques dins els sectors de l´electricitat, l´electrònica, la pneumàtica i l´automatització en general. Una altra línia de treball és l´assessorament tècnic a tots els seus clients. L´oferta es complementa amb formació contínua gratuïta als seus clients, per a la qual s´ha confeccionat un calendari anual.

Segons ha explicat el gerent de la firma a Manresa, Joan Badia, els segments de mercat als quals s´adrecen són "fabricants, instal·ladors, especialistes en manteniment industrial i enginyeries". A més, des dels inicis "es va crear un departament tècnic molt específic amb vuit enginyers per reforçar i treballar colze a colze amb els nostres clients".

Tecnical ha fet una clara aposta pel seu equip de treball i la prova és que durant la crisi, que es va notar el 2009, ha mantingut la totalitat de la plantilla que tenia. "A l´empresa tothom ven i entre tots aportem valor als nostres clients", comenta Badia.

A més, han afrontat l'època de crisi potenciant les inversions que s'han fet des de sempre "per millorar el servei a clients, proveïdors i el personal, que són els tres pilars bàsics de Tecnical". Les inversions s'han realitzat, entre d'altres, en informàtica, en la formació per als treballadors i en eines per fer demostracions.

També van entrar fort en el camp de la domòtica, tot i que ara està una mica aturat a causa de la crisi immobiliària, però és un tema de futur relacionat amb l'eficiència i l'estalvi energètic, i en el qual l'empresa continua treballant.

Un dels aspectes en què darrerament està incidint Tecnical és el de la internacionalització, per obrir nous mercats on poder oferir els seus coneixements i l´assessorament tècnic. Aquí hi ha un ampli camp per recórrer. Per exemple aquest any han estat a Angola, Brasil, París i Azerbaidjan, i tenen en perspectiva un projecte a Qatar.

Un altre tema de futur que es plantegen és trobar una nova ubicació, més amplia que la actual, ja que les instal·lacions han quedat petites.