La Llei 38/1999 d’Ordenació de l’Edificació (LOE) és la llei que estableix els àmbits competencials dels arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers industrials i enginyers tècnics industrials. En funció de l’ús de l’edifici i de la intervenció que s’hi fa, determina qui pot projectar i fer la direcció facultativa de les obres d’edificació.

L’administració local, a l’hora de fer contractacions externes i assignar quins seran els tècnics per dur a terme treballs de projectista i direccions d’obra, es basa en la LOE, però desafortunadament aquesta admet matisos interpretatius, els quals es reflecteixen en el dia a dia, i en funció del terme municipal on ens trobem que pot haver-hi variacions en l’elecció de la titulació de tècnic.

És per aquest motiu que la Intercol·legial Tècnica del Bages creu necessari que s’estableixin uns criteris generals que regeixin les contractacions dels ajuntaments a l’hora d’escollir el tècnic més adient a l’hora de desenvolupar una feina per la seva titulació i bagatge professional, i que puguin servir de guia a tots els termes municipals de manera general i unificar criteris. La finalitat és aconseguir una qualitat en el producte adaptada a les necessitats i especificitats cada vegada més grans dels tècnics. En aquest sentit, a través del visat col·legial, els col·legis validen la competència professional del tècnic i l’adequació de la documentació a la legislació vigent.

Una altra línia tant o més important, i vist que el món de l’edificació és complex i tots els intervinents tenen un paper molt rellevant, és que creiem que els equips pluridisciplinaris donen un salt qualitatiu molt important. Aquest factor s’ha de considerar com a criteri de solvència tècnica superior, ja que té una visió més àmplia i a la vegada més detallada en tots els camps, i obté un producte més acurat. Combinacions d’arquitectes tècnics amb enginyers, d’arquitectes amb enginyers tècnics, arquitectes tècnics amb arquitectes, etc.

També cal treballar per unificar criteris en les llicències d’obres majors i menors. Quan els tècnics sol·liciten llicències als ajuntaments, depenent del terme municipal on es troben, el contingut i la forma requerida varia. Som conscients que cada ajuntament té els seus plans d’ordenació urbanística municipals i les seves ordenances pròpies, però això no ha de ser impediment per poder unificar criteris, ja que malgrat la ubicació territorial les construccions acaben tenint un mateix factor comú. D’aquesta manera, facilitaria molt la feina dels tècnics i evidentment suposaria un benefici per als promotors i ciutadans a l’hora d’agilitzar els seus tràmits davant l’administració.

Des de l’Oficina de Gestió Empresarial de la Generalitat (OGE), s’està treballant per la simplificació i unificació dels tràmits necessaris per a la implantació d’activitats empresarials al territori mitjançant diversos grups de treball en els quals participen tècnics de les corporacions locals i col·legis professionals. Els col·legis professionals que configuren la Intercol·legial Tècnica del Bages, Arquitectes Tècnics, Arquitectes, Enginyers Industrials i Enginyers Tècnics Industrials, col·laboren de forma activa en el grup de treball que s’encarrega de la unificació dels procediments i tràmits necessaris per als permisos d’obres. L’objecte del treball és definir les bases de referència unificada, per tal que les corporacions locals que hagin d’adaptar les seves ordenances i procediments al que marca la legislació de govern digital, ho puguin fer de forma simplificada i unificada.

La Intercol·legial Tècnica del Bages creu fermament que si s’unifiquen criteris, tant en l’àmbit competencial dels tècnics com en la potenciació dels equips pluridisciplinaris, i dins l’àmbit de les llicències d’obres, obtindrem un context general més homogeni que beneficiarà els usuaris finals de les edificacions, i representarà un petit granet més de sorra en l’economia del país.

Els tècnics no han de ser obligatoris dins el procés de l’edificació, sinó necessaris per als ciutadans.