"Creo que no estava preparat per a la guerra", va explicar, destacant que no va fer campanya per a arribar costi el que costi al conflicte bèl·lic amb lemes de l'estil "Per favor, vota'm, seré capaç de gestionar un atac". "En altres paraules, no vaig fer una guerra anticipada", va matisar Bush, qui va destacar que "moltes persones" van posar la seva reputació en joc a costa de les polèmiques armes, que al final van resultar inexistents. "Tant de bo els informes d'intel·ligència haguessin estat diferents", va apuntar.

Preguntat pel periodista sobre si, en cas que pogués retrocedir en el temps, portaria a terme la invasió amb la informació de la qual avui disposa, Bush va rebutjar "especular" perquè és una mica que ja no pot ocórrer. No obstant això, sí va reiterar que, a pesar dels errors reconeguts, Estats Units no pot sortir del país àrab de forma prematura, ja que creu que poden "guanyar" i s'ha de transmetre a la població que les baixes sofertes en el conflicte no van caure en va.

Aquestes declaracions complementen a l'anterior entrevista televisiva de l'encara president, qui de manera retrospectiva també va reconèixer haver donat la guerra per guanyada prematurament.

SATISFET

En qualsevol cas, Bush va subratllar en l'entrevista que no ha venut la seva "ànima" per la política i que, de fet, com president ha d'acompanyar en el seu dolor a les persones que perden a éssers volguts en tragèdies, encara que es declara "feliç" per haver pogut servir al seu país.

En aquest sentit, es va declarar satisfet per haver pogut mirar-se al mirall i dir: "No he compromès els meus principis". Aquesta postura, no obstant això, no li va valer per a guanyar-se popularitat ni per a millorar el "to" de la política a Washington, que com ell mateix reconeix, i a pesar de la unitat registrada després del 11-S, "va anar a pitjor" amb el pas del temps.

En el costat bo, va al·ludir a les reformes portades a terme durant les seves dues legislatures, entre les quals va citar la política educativa, els esforços en matèria de cooperació internacional o algunes iniciatives concretes en l'àmbit sanitari.

També es va referir en aquest punt a la crisi financera, ja que al seu judici la seva administració va respondre àgilment. "Quan t'arriben el secretari del Tresor i el cap de la Reserva Federal i et diuen 'Si no actuem amb valentia podríem sofrir una depressió major que la Gran Depressió' es tracta d'un moment 'uh oh'", va afirmar, resumint en una expressió la preocupació per la situació de mercats i empreses.

Bush va assenyalar que el pla de rescat està permetent que, de forma "lenta però segura", el sistema es vagi recuperant a poc a poc. "El poble americà ha de saber que mantindrem el sistema", va asseverar. En aquest sentit, va augurar que quan la història examini la seva presidència determinarà que les decisions que van provocar les turbulències econòmiques es van prendre dècades enrere i que l'Administració Bush va treballar "dur per a crear una regulació".

"MOLT TEMPS PER A PENSAR"

També va parlar l'actual inquilí de la Casa Blanca de qui ocuparà a partir del 20 de gener el seient en el Despatx Oval, Barack Obama, i respecte a que les últimes eleccions presidencials poguessin haver suposat un plebiscito del seu mandat, Bush va recalcar que el "rebuig" anava dirigit al Partit Republicà en general, encara que algunes persones decidissin per altres factors.

Bush es va oferir a ajudar a *Obama en tant que sigui possible, però es va mostrar esperançat per la volta a la seva vida en Texas allunyat, al costat de la seva esposa, de l'ombra de Washington. "Vaig tenir molt temps per a pensar", va sentenciar. Planeja escriure un llibre i col·laborar a través de Laura Bush en la Universitat Metodista del Sud.