L'objectiu del programa és oferir protecció a activistes pro-drets humans amenaçats o perseguits, i al mateix temps sensibilitzar la societat catalana sobre la situació que es viu a països on es cometen violacions de drets humans. Saura ha remarcat que el programa s'inscriu en recomanacions de l'Assemblea de Nacions Unides i en les directrius de la Unió Europea (UE).

La iniciativa començarà l'any 2009 amb dos defensors dels drets humans acollits, tot i que l'objectiu del Govern és que siguin un total de cinc a partir del 2010. El programa de protecció tindrà una durada de sis mesos i durant el temps que els activistes passin a Catalunya mantindran contactes amb entitats catalans que treballin en defensa dels drets humans i amb representants institucionals. D'aquesta manera, podran difondre el seu testimoni i visibilitzar les violacions de drets humans que es cometen als seus països.

Entitats i administracions podran proposar candidats a ser protegits dins d'aquest programa i serà un comitè integrat per la Generalitat, la federació d'ONG pels drets humans, la federació d'ONG per la pau i el món local qui farà la selecció dels defensors. El programa també establirà unes zones prioritàries.

Lectura de la Declaració

El conseller ha fet aquest anunci després de participar en la inauguració de la Caravana dels Drets Humans i en una lectura pública de la Declaració Universal, on també hi ha pres part la consellera de Justícia, Montserrat Tura, com a representants del Govern.

La lectura ha comptat amb la presència de personalitats del món de la política, la justícia, la cultura i l'esport, com ara l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, l'exfiscal José María Mena, el president del FC Barcelona, Joan Laporta, i el síndic de Greuges, Rafael Ribó, entre d'altres. Tots ells han llegit un o dos articles de la Declaració que aquest dimecres celebra el seu 60è aniversari.

Prèviament s'ha fet a la plaça Universitat de Barcelona la inauguració de l'exposició itinerant 'Amb tot el Dret del món. La Caravana dels Drets Humans', organitzada pel Col·legi d'Advocats de Barcelona i el Consell General de la Advocacia Espanyola. L'objectiu de l'exposició, que es podrà veure fins el 15 de desembre, és informar, difondre i conscienciar sobre la situació dels drets humans i el paper que els advocats juguen en la defensa d'aquests drets.