IU prova de tancar d'aquesta manera la fractura interna que s'havia aguditzat encara més des de l'anunci de la renúncia de Llamazares, i que li havia impedit fins ara la renovació de l'equip de direcció. L'elecció de Lara com a coordinador general ha arribat després d'una llarga nit de negociacions que s'han repetit durant el matí en què el candidat del PCE, el dels llamazariestes, Eberhard Grosske (EU de Balears), i el de la Tercera Via, Joan Josep Nuet, han estat pactant el document polític aprovat al Consell i la composició de la nova direcció del partit.

Cayo Lara és coordinador general d'IU a Castilla La Manxa i representa l'ala menys dura del PCE. En la llista amb què va concórrer a a l'Assemblea Federal ja no hi apareixia el qui va ser secretari general del PCE des de 1998, Francisco Frutos. De fet, en aquell conclau ja va advertir que tan sols assumiria la direcció del partit si obtenia un marge ampli de vots.

Aquest diumenge, davant el Consell Polític del partit, ha tornat a reivindicar la unitat, i ha apel·lat a la història comuna d'una formació 'oberta a tothom'. Aquest 'és un nou temps per a IU' ha dit tot apuntant que el PCE 'no és un llastre' per a la federació. 'Els que no sou del PCE i sou d'altres opinions, no sou adversaris ni del PCE ni de mi', ha dit, perquè en aquests partit 'no sobra ningú' i, en canvi, 'hi falta molta gent'.

Un cop designat, Lara ha acusat el PSOE de fer polítiques neoliberals i ha reivindicat la reforma de la Llei electoral, que segons ha apuntat és 'una estafa' per a la democràcia i una 'injustícia dramàtica' per a la seva formació. També ha apuntat que si no s'adopten polítiques socials i econòmiques per plantar cara a la crisi des d'una òptica d'esquerres hi haurà una vaga general'.

La seva elecció ha tancat una jornada en què les cinc famílies que havien presentat candidatures en l'última Assemblea Federal han anat assolint acords que han fet possible que finalment tan sols optessin al càrrec de coordinador general Cayo Lara i Joan Josep Nuet. De fet, Nuet i el candidat dels llamazaristes d'IU Oberta, Eberhard Grosske, han acordat la retirada de la candidatura dels llamazaristes molts pocs minuts abans de l'inici de la votació, després d'una reunió d'aquesta corrent on a més de Grosske hi ha assistit l'excoordinador Gaspar Llamazares, la que va encapçalar la llista a l'última Assemblea Federal Inés Sabanés, i Rosa Aguilar.

En la seva intervenció, Nuet també ha apel·lat a la unitat del partit i ha reivindicat la 'mobilització' com a eix de l'acció del partit en aquests temps de crisi. Després d'agrair el gest d'Eberhard Grosske, ha reivindicat la pluralitat i la lleialtat interna del partit i ha apuntat que tan ell com Lara i Grosske 'han après d'alguns dels seus errors'. Segons Nuet, l'assemblea ha estat un 'èxit polític' perquè ha demostrat que IU comparteix un espai i un projecte polític comú.

Malgrat que Nuet ha rebut el suport de la direcció d'IU Oberta, que ha retirat la seva candidatura, bona part dels membres d'aquestes corrents han optat pel vot en blanc, fet que un cop més posa de manifest les diferències internes de la federació.

El PCE recupera d'aquesta manera el poder a IU després de vuit anys. L'últim coordinador d'aquest partit va ser Francisco Frutos, que en l'Assemblea Federal d'IU va criticar durament la possibilitat que 'les dues fraccions que han portat IU al fracàs en el passat immediat', en referència als llamazaristes i a la Tercera Via de Nuet, tornessin a prendre les regnes de la formació.

IU ha hagut d'elegir el coordinador en el transcurs d'aquesta reunió del Consell Polític Federal perquè fa un mes les diverses faccions del partit van ser incapaces d'erigir per consens el substitut de Gaspar Llamazares. En aquell conclau el PCE va obtenir el 43% dels representants, mentre que els llamazaristes un 27% i la Tercera Via de Nuet un 18%. S'hi van presentar dues últimes corrents que havien acabat de disgregar el vot.

Lara ha afirmat que amb la votació d'aquest diumenge 's'han acabat les cinc candidatures' i hi haurà una direcció col·legiada de 22 membres que ja no representaran els diferents corrents. En aquest sentit, ha apuntat que a IU tothom és imprescindible i ha recordat que la militància espera 'un gest d'unitat, d'esperança, de treball comú i de debat serè'. 'És possible que hi hagi un nou temps en la nostra federació', ha conclòs.

En el seu discurs, Lara també ha criticat el PP i el PSOE, dues formacions que representen el 'neoliberalisme', i ha afirmat que els drets contemplats a la Constitució com el del treball i de l'habitatge són 'paper mullat'. 'Els pobres, els treballadors acomiadats, els joves hipotecats, i els que volen la igualtat ens estan esperant', ha apuntat.

Reforma electoral

En aquest punt, també ha reclamat 'igualtat' per a IU pel que fa al règim electoral. 'Portem 30 anys lluitant contra aquesta llei injusta', ha dit, perquè 'no és just que no tots els vots en aquest país tinguin el mateix valor', i 'que els que vots del PP o del PSOE tinguin 7 vegades més valor que els d'IU'.

'Això no és una democràcia representativa', ha afegit, perquè 'hi ha una estafa amb la Llei electoral en aquest país'. Segons Lara, les '12 cadires' que correspondrien a IU al Congrés, 'no les estan ocupant els nacionalistes perifèrics, sinó el PSOE i el PP que són els benefactors de la Llei electoral injusta que ens matxaca'.

Lara també ha emplaçat a la seva formació a no passar-se els 18 mesos marcats per a la refundació del partit 'mirant-se el melic'. 'Cal treballar i fer girar els sindicats', perquè 'en aquest país si es continua per aquest camí hi haurà d'acabar havent una vaga general' per 'dir als poderosos que no anem més per aquí'.