Durant la sessió de control al Govern en el Ple del Congrés, Rajoy ha preguntat a Zapatero si les claus de l'acord amb el PNB, que són el traspàs de les competències en R+D a la comunitat autònoma i la fixació d'una edat mínima de jubilació per als ertzaines, responen "a l'interès general". Ha inquirit a més si totes les comunitats autònomes hi tenen dret, o si perquè els Mossos d'Esquadra obtinguin el mateix tracte faria falta que CiU i ERC abonessin els PGE.

El líder de l'oposició ha reprovat al Govern que hagi presentat uns pressupostos "desfasats" i ha sostingut que així ho pensa també el vicepresident econòmic, Pedro Solbes. "El que hem presenciat perquè li aprovin uns Pressupostos que no valen és una descomunal baixada de pantalons", li ha etzibat.

Per la seva banda, Zapatero li ha aconsellat "que deixi els pantalons" i li ha reclamat "sentit comú, coherència i rigor" recordant que el primer Govern del PP també va pactar quatre Pressupostos (1996-1999) amb PNB, amb CiU i amb Coalició Canària (CC) i que per això va aplicar l'article 150.2 de la Constitució, "que ara diuen que és el pitjor que pot haver-hi en el règim autonòmic".

"I ara que som nosaltres qui fem acords és nefast per a l'interès general, això no és creïble", ha reblat el cap de l'Executiu. Zapatero ha defensat una vegada més els comptes públics insistint que els seus objectius bàsics són impulsar l'economia productiva i la cohesió social i els ha qualificat d'"útils" per a l'any 2009.

GARMENDIA ES VA OPOSAR A LA TRANSFERÈNCIA

En el seu torn de rèplica, Rajoy ha retret a Zapatero que hagi pactat el traspàs al País Basc de la competència en R+D tot i que la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, afirmés en el passat que això seria "el camí cap a la fragmentació" i que no seria "rendible per al País Basc".

Zapatero, tot i això, li ha replicat que "si té molt interès a parlar de la política d'R+D+I" i d'aquesta transferència "pot preguntar-li a la ministra".

Respecte a l'edat mínima de jubilació de l'Ertzaintza, el president del PP ha afirmat que l'executiu s'havia oposat anteriorment i havia enviat les peticions basques al Pacte de Toledo, i ha insistit a preguntar si els mossos podrien acollir-se a la mateixa situació o si "són de pitjor condició" que els ertzaines.

En aquest punt, el president del Govern ha argumentat que la policia autònoma basca "part d'una situació de desigualtat" respecte d'altres perquè fins ara no té cap procediment "de segona activitat ni de jubilació anticipada a partir dels 60 anys". "Convé que ho coneguin", els ha dit als populars.