L'executiu espanyol manté que l'acord de finançament serà 'multilateral amb components bilaterals'. El nou sistema, apunta La Moncloa, augmentarà 'equitativament' la despesa en educació, sanitat i dependència a tots els territoris, 'garantirà el finançament suficient' per a les autonomies, i 'cobrirà per igual les necessitats bàsiques dels ciutadans'. El comunicat de La Moncloa arriba minuts després d'una roda de premsa en què la presidenta de la Comunitat de Madrid ha expressat la seva satisfacció pel model proposat per Zapatero, que tindrà en compte l'augment de la població i a més reconeixerà l'aportació de les comunitats que més diners introdueixen a la caixa comuna. Segons ha apuntat, el govern espanyol preveu aprovar el sistema definitivament en una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que tindria lloc al gener.

El president espanyol prova de sumar punts de trobada al debat i amb aquest objectiu manté contactes telefònics o personals amb tots els presidents de comunitats de règim general. Si dissabte van obrir l'agenda Montilla i Chaves, aquest diumenge va mantenir converses telefòniques amb els presidents de les dues Castelles José María Barreda i Juan Vicente Herrera i, després d'Aguirre té previst reunir-se dimarts a La Moncloa amb el president de la Xunta de Galícia, Emilio Pérez Touriño, i de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara.

En el seu comunicat el govern espanyol 'valora positivament' la reunió mantinguda amb Aguirre, on també hi ha assistit el secretar d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, i el conseller d'Hisenda de la Comunitat de Madrid, Antonio Beteta. No obstant, el govern espanyol aprofita per carregar contra el PP per les crítiques llançades pels seus dirigents després de la reunió entre Montilla i Zapatero.