Els agents han fet quatre registres, dos a cases particulars i dos empreses, una d'elles omiciliada a Barcelona i l'altra a València.

La xarxa estava especialitzada en l'afavoriment de la immigració il·legal i associació il·lícita i operava a través d'Internet captant clients als que oferia feina i papers a l'estat espanyol.

L'operatiu ha culminat amb set detinguts de nacionalitat colombiana entre 30 i 56 anys, entre els quals es troba el màxim responsable de l'organització. Els detinguts es dedicaven a estafar a través d'aquesta xarxa des de feia sis mesos i havien obtingut alts beneficis econòmics, quantificats en més d'un milió d'euros.

La investigació es va iniciar a finals del mes de març per part d'agents de Barcelona, en col·laboració amb d'altres de València, després d'una denúncia d'un ciutadà colombià a la comissaria de Jaca (Osca). Aquest alertava de l'existència d'una pàgina web on s'oferia regularitzar la situació d'immigrants colombians que volien venir a Espanya.

Després de rebre la denúncia, els agents van començar les investigacions i van comprovar que la manera d'actuar de l'organització consistia en captar persones de nacionalitat colombiana interessades en venir a l'estat espanyol a viure i treballar de manera legal.

Aquesta organització es donava a conèixer a través d'un portal a Internet, en emissores de ràdio espanyoles i a revistes editades al mateix estat espanyol però distribuïdes entre ciutadans de diferents països llatinoamericans, principalment.

A les persones que es posaven en contacte amb l'organització se'ls demanava un ingrés inicial entre 20 i 40 euros a un compte bancari en concepte de despeses d'inscripció per cada persona interessada en els serveis de l'organització. Posteriorment, membres de la xarxa es posaven en contacte amb l'afectat i l'informaven que li havien aconseguit una oferta de treball i que, per iniciar els tràmits per part de l'empresa, havia d'aportar un seguit de documentació i ingressar en un compte bancari 200 euros en un termini màxim de quatre dies.

Més tard, l'empresa comunicava a l'afectat que si l'empresa l'acceptava com a treballador havia de fer un altre pagament que oscil·lava entre 1.600 i 2.000 euros. Si, posteriorment, les víctimes sol·licitaven informació sobre la tramitació de la seva petició de treball l'empresa contestava que eren gestions que no s'havien fet o bé eren falses.

Els registres de les empreses i domicilis han servit perquè la policia intervingui 51 arxivadors amb contingut d'expedients i sol·licituds de treball, diversos registres i extractes bancaris, 2.200 euros en efectiu, set ordinadors CPU, tres ordinadors portàtils, tres memòries extraïbles i un disc dur.