Zapatero repassarà tan els avenços en la lluita antiterrorista com les iniciatives contra la crisi i les actuacions dels seus ministeris. A més, abordarà l'estat actual de les negociacions del finançament després de rebre a La Moncloa els presidents de Catalunya, Andalusia, Madrid, Galícia, Astúries, Extremadura i el País Valencià. El govern espanyol presentarà la seva proposta de finançament la setmana vinent i Zapatero continuarà els contactes amb la resta de presidents el 7 de gener.

La roda de premsa de Zapatero té lloc quan tan sols queden cinc dies perquè acabi l'any i expiri el termini fixat entre els executius català i espanyol per assolir un acord de finançament. Zapatero preveu presentar la seva segona proposta de finançament la pròxima setmana per tancar un acord 'polític' el dia 30 de desembre.

Tot i l'optimisme que desprén La Moncloa sobre la possibilitat d'assolir un acord en breu, el conseller d'Economia, Antoni Castells, va afirmar dimecres passat que l'acord encara està 'lluny' i que 'en els termes actuals no hi hauria acord perquè els plantejaments encara no són gens coincidents'. També va apuntar en aquesta direcció el president de la Generalitat, José Montilla, que va reiterar que l'acord 'no està tancat'.

La roda de premsa de balanç de l'any ha té lloc després d'una setmana en què el president espanyol s'ha reunit a La Moncloa per parlar del finançament amb els presidents de Catalunya, José Montilla; Andalusia, Manuel Chaves; Madrid, Esperanza Aguirre; Galícia, Emilio Pérez Touriño; Extremadura, Guillermo Fernández Vara; Astúries, Vicente Álvarez Areces, i del País Valencià, Francisco Camps.

A tots ells els ha promès que el nou sistema de finançament beneficiarà totes les comunitats i que atendrà les seves peculiaritats. A Catalunya, Madrid, i el País Valencià els ha assegurat que el nou finançament tindrà en compte l'increment de la població, igual que a Extremadura que la població serà l'element central del càlcul de finançament, mentre que a Galícia, Astúries i Andalusia que ponderarà aquest aspecte amb factors com la dispersió i l'envelliment. Fins i tot s'ha compromès a 'estudiar' la demanda de Galícia perquè es tingui en compte el cost de tenir dues llengües oficials.

L'executiu espanyol sembla disposat a plasmar en el document que presentarà la setmana que ve que els serveis 'bàsics' que entren al catàleg de la 'solidaritat' es limitin a la sanitat, l'educació i els serveis socials, com reclama Catalunya i les comunitats més dinàmiques. No obstant, La Moncloa posa l'accent una i altra vegada en la 'multilateralitat' de les converses que han de finalitzar en un acord també multilateral al Consell de Política Fiscal i Financera, on caldrà ratificar el sistema.