"Ha acceptat la designació", ha comunicat el Palau Reial belga a través d'un concís comunicat.

Van Rompuy, cristianodemòcrata flamenc de 61 anys, és president de la cambra baixa del Parlament belga i s'enfronta als desafiaments de tancar la divisió lingüística de Bèlgica i d'acabar amb la caiguda econòmica per la crisi financera global.

L'encarregat de formar Govern succeirà en el càrrec el també cristianodemòcrata Yves Leterme, l'administració del qual va caure el passat 19 d'aquest mes, després que el Tribunal Suprem digués que existien clars indicis d'intromissions polítiques en la mesura de rescat al malaguanyat banc Fortis.

Van Rompuy té reputació de ser un radical a nivell intel·lectual i pressupostari. No debades, va ser ministre de Finances entre 1993 i 1999 i va reduir el deute públic de Bèlgica en un 130% en el seu primer any. A més, últimament també ha expressat els seus dubtes sobre els plans del Govern de per sortir de la conjuntura econòmica.

La designació de Van Rompuy com a "formador" es produeix després d'una missió de mediació de sis dies per part de l'exprimer ministre Wilfried Martens. Els mitjans de Bèlgica afirmen que la major tasca de Martens va ser la de convèncer Van Rompuy, que es va mostrar reticent, perquè acceptés el càrrec.