Els desertors, quinze dones i un nen de set anys, van ser detinguts a Birmània a començaments de desembre quan intentaven volar a Corea del Sud a través de la Xina i el sud-est asiàtic. Les autoritats sud-coreanes van manifestar, per part seva, que serien ben acollits a Seül.

D'acord amb Veu d'Amèrica, aproximadament 14.000 desertors de Corea del Nord han estat desplaçats a la veïna Corea del Sud, on la constitució els reconeix automàticament com a ciutadans del país. Alhora, desenes de milers més resideixen il·legalment a la Xina, on no estan reconeguts com a refugiats.

Birmània va trencar les seves relacions diplomàtiques amb Pyongyang al 1983 després que agents nord-coreans detonessin una bomba amb l'objectiu d'assassinar l'exdirigent sud-coreà, Chun Doo hwan. L'explosió va provocar la mort de més de 20 persones, la majoria d'ells funcionaris sud-coreans.

Tot i això, fa poc els dos països han iniciat contactes amb l'objectiu de restaurar la relació diplomàtica, ha informat avui la cadena nord-americana CNN.