L'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT) ha publicat un comunicat informant de l'existència d'almenys 13 noves substàncies psicotròpiques.

Mitjançant un Sistema Comunitari d'Alerta Primerenca l´OEDT està aconseguint importants progressos en la detecció i identificació de noves drogues. Així, d'aquestes noves substàncies 11 són drogues sintètiques i les altres dues són plantes anomenades Kratom i Kava.

L´OEDT informa també de la detecció d'un cannabinoide sintètic en diversos productes "Spice". Aquest component és el JWH-018, i quan es fuma produeix efectes semblats als del cànnabis.

Els productes "Spice" són una barreja d'herbes aromàtiques que es comercialitzen com encens, no obstant això, alguns d'ells contenen cannabinoides sintètics. A més, aquests components no apareixen en la informació del producte pel que són consumits sense tenir consciència alguna.

L'aparició d'aquests cannabinoides suposa un nou desenvolupament de les drogues de disseny. A més, l'arribada d'Internet ha facilitat la venda de les substàncies psicotròpiques i des de la xarxa es ven als comerços substàncies alternatives a les drogues controlades.

L´ OEDT va analitzar 115 botigues on-line i va determinar que la majoria dels establiments al detall en línia tenien la seva seu al Regne Unit (37 %), Alemanya (15 %), els Països Baixos (14 %) i Romania (7 %).

Aquests comerços on-line ofereixen una àmplia gamma de productes, que van des de drogues tradicionals de determinades parts del món fins a substàncies químiques sintetitzades en laboratoris. En moltes ocasions, aquestes substàncies químiques ni tan sols han estat provades en humans, pel que es desconeixen els efectes adversos.

Segons informa l´OEDT, una d'aquestes novetats són les "Party Pills". Aquesta substància s'ha començat a controlar recentment, i contenen noves substàncies alternatives legals a la benzilpiperacina (BZP).

L'aparició d'aquestes alternatives legals posa en evidència la capacitat del mercat per a respondre ràpidament a canvis de l'estatut jurídic de substàncies psicotròpiques.