El conjunt de l´Estat espanyol és on està més estès el consum de cocaïna de tota la Unió Europea, encara que en el consum de cànnabis ha registrat un lleu descens i ha estat superat per Itàlia, segons l'informe anual presentat avui per l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT).

L'estudi, que recull i compara dades corresponents al 2007 o a l'últim any disponible, indica una estabilització en el consum de cocaïna a la UE i el començament d'una tendència decreixent en el de cànnabis.

L´Estat espanyol es manté com l'Estat membre amb major consum d'aquesta primera droga, ja que el 3,1 per cent dels seus habitants preguntats van admetre haver consumit cocaïna l'últim any, mentre que el 1,1 per cent va dir haver-ho fet en l'últim mes.

Aquestes xifres han variat poc pel que fa a les divulgades l'any passat pel OEDT (el 3 per cent en el cas dels consumidors en l'últim any, i el 1,6 per cent per als de l'últim mes), i es mantenen molt per sobre de la mitjana europea, del 1,2 per cent i del 0,4 per cent, respectivament.

Encara que l´Estat espanyol lidera la UE en consum de la població total major de 15 anys, en els grups més joves -d'entre 15 i 24 anys-, ocupa el segon lloc, amb un 5,4 per cent de consumidors en l'últim any (enfront del 5,6 per cent de Dinamarca) i un 1,7 per cent en l'últim mes (anterior al 2,5 per cent del Regne Unit).

El major ús de la cocaïna en aquest grup d´estats "té una difícil explicació", encara que una de les causes seria "la seva gran disponibilitat en el mercat", segons va dir el director de l´OEDT, Wolfgang Götz.

En el cas del cànnabis, la prevalença del seu consum entre els espanyols ha descendit de forma moderada.

Un 10,1 per cent dels espanyols d'entre 15 i 64 anys afirma haver consumit cànnabis en l'últim any (enfront del 11,2 per cent de l'any anterior), mentre que el 7,1 per cent va dir haver-ho fet en l'últim mes (davant el 8,7%). En el cas d'Itàlia, aquests percentatges ascendeixen al 14,6 per cent i al 7,2 per cent.

L´OEDT estima que més del 1 per cent de la població europea de més de 15 anys -al voltant de 4 milions de persones- consumeix cànnabis de forma diària o gairebé diària, el que els converteix en "població de risc" de patir una addicció.

La majoria dels consumidors habituals de cànnabis té entre 15 i 34 anys, el que representa al voltant del 2 per cent del total de ciutadans europeus inclosos en aquest grup d'edat.