L'últim dirigent soviètic, Mikhaïl Gorbatxov, ha declarat "orgullós" que la caiguda del Mur de Berlín va ser "incruenta", ja que dos milions de soldats soviètics i occidentals estaven desplegats en els seus voltants.

"Estic orgullós de que aquesta operació fos incruenta. Preservem Europa. Allà estaven cara a cara dos milions de soldats i una quantitat d'armes que feia por", va assenyalar Gorbatxov a l'emissora de ràdio "Eco de Moscou".

Gorbatxov va descriure el Mur de Berlín, construït el 1961 i enderrocat el 1989, com el "nus més perillós i espinós" del món durant tres dècades.

En la seva opinió, el mur va ser "necessari", una vegada que soviètics i occidentals van ser incapaços de posar-se d'acord sobre què fer amb Alemanya, i es va decidir dividir el país en dos i Berlín en quatre parts.

Gorbatxov, que assistirà el 9 de novembre a Berlín a les celebracions amb motiu del vintè aniversari de la caiguda del mur al costat de l'ex-canceller alemany Helmut Kohl i l'antic president dels EUA George Bush, va assegurar que va arribar a témer que esclatés una tercera guerra mundial.

En la mateixa línia, l'exministre d'Exteriors soviètic el georgià Eduard Shevardnadze va recordar recentment en declaracions a Efe a Tbilissi com l'exèrcit soviètic va estar a punt d'intervenir per impedir la reunificació d'Alemanya, el que hagués pogut deslligar una nova guerra mundial.

"Quan ens vam assabentar dels ànims regnants entre els militars, vam arribar amb Gorbatxov que havia d'impedir per tots els mitjans que les tropes intervinguessin", va dir recentment.

En l'aleshores República Democràtica Alemanya (RDA) havia mig milió d'efectius soviètics i "una intervenció de les nostres tropes podria haver provocat una nova guerra mundial", va explicar.

Xevardnadze, expresident georgià, també ha estat convidat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, a celebrar l'efemèride a Berlín.

Segons alguns historiadors, els dirigents soviètics van ser qui van proposar el 1961 als líders de l'Alemanya Oriental que van erigir un mur per aïllar Berlín Oest de la resta del país socialista.