Recentment Berlín rebia a Oviedo el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia per ser "un nus de concòrdia al cor d'Alemanya i d'Europa que contribuïx a l'entessa, la convivència, la justícia, la pau i la llibertat en el món".

Però Berlín és molt més. Cada hora es renova. El seu aspecte urbà no para de canviar, potser per això està internacionalment entre una de les metròpolis més vives, fascinants i polifacètiques d'Europa. A tot arreu es sent palpitar la vida, en els bulevars, en l'art, en els rastres, en més de 300 establiments de moda i en 7.000 bars i restaurants - molts d'horari continu.

No és fàcil decidir-se en l'animada metròpoli: Berlín és moltes ciutats. En una superfície tan gran com Munich, Stuttgart i Frankfurt junts, la ciutat dels esdeveniments s'uneix en diferents i característics barris, centres i districtes. Berlín és una metròpoli mundial amb un commovedor passat.

La meitat dels berlinesos no sap on estava el Mur

Vint anys després de la caiguda del mur de Berlín, la nit del 9 de novembre de 1989, la meitat dels 3,4 milions d'habitants de la capital alemanya no sabria identificar on estava situada la barrera que va dividir la ciutat i que va ser durant dècades el principal símbol de la guerra freda a Europa.

Així ho va afirmar a Oviedo l'actual alcalde governador de Berlín, Klaus Wowereit. La ciutat, recordava Wowereit, es va reconstruir i es va redissenyar a partir d'aquest moment gràcies a la solidaritat alemanya, europea i mundial encara que, va subratllar, van ser els ciutadans berlinesos els protagonistes del canvi en una ciutat que es va convertir en el "taller experimental" de la posterior reunificació del país.

En 1989, el repte era unir "ràpidament" a una capital dividida "de forma artificial" des de 1961 i habitada per ciutadans crescuts en dos sistemes polítics antagònics, un objectiu que, al seu judici, s'ha aconseguit gràcies a la contribució dels seus habitants per a fer de Berlín una ciutat "única" tant pel seu desenvolupament urbanístic i arquitectònic com per la seva vida cultural.

Símbols únics de la ciutat

La Porta de Brandenburg amb la seva mundialment coneguda quadriga, la torre de la televisió en l’Alexanderplatz coronada pel seu mirador de 368 metres d'altura amb restaurant giratori.

La Catedral de Berlín en el carrer Kurfürstendamm, una via que s'estén des de l'església Memorial fins al llac Halensee, on comencen les viles colonials de l'oest de Berlín. La part superior està marcada per grans magatzems, cases de moda i també és el paradís de les compres per als més joves.

La cúpula del Reichstag, seu del Parlament alemany i una gran atracció popular amb la seva nova cúpula transitable, obra de l'arquitecte Sir Norman Foster. La Cancelleria Federal és un dels imponents edificis en el nou barri governamental.

Un dels monuments més populars per a turistes i visitants són els costosament restaurats patis interiors del barri Hackesche Höfe. La xarxa de vuit patis forma el pati interior habitable i industrial més gran d'Alemanya.

En el nou centre de Berlín, en la Potsdamer Platz, s'ha construït la nova galeria comercial. Amb la seva moderna arquitectura la galeria “les Arcades” junta en tres plantes productes tèxtils, complements de disseny, calçat i molt més.